Американският посланик избра розата за свой символ

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа избра българска роза като мотив на своята уникална посланическа монета. Това съобщиха от американското посолство на САЩ у нас, цитирани от Дарик.


Първият американски дипломат у нас ще подарява тази монета като жест на уважение по време на работата си в страната ни.


Нейно Превъзходителство посланик Херо Мустафа е родена Ербил, Ирак, в семейство на кюрди. Като дете прекарва две години в бежански лагер в Иран. Семейството ѝ емигрира в САЩ през 1976 година.


През 1995 г. завършва висшето си образование в Джорджтаунския университет във Вашингтон. Магистърска степен получава в школата „Уидроу Уилсън“ в Принстънския университет, където през лятото работи като стажант в Държавния департамент. Ръководи неправителствена кюрдска организация, наблюдател е на местни избори в Босна и Херцеговина, след това работи като старши редактор в Центъра за стратегически изследвания и проучвания в Абу Даби.

През 1999 г. започва постоянна работа в Държавния департамент. Като дипломат Мустафа работи в Бейрут, Атина и Делхи, както и като помощник на държавния секретар Кондолиза Райс, както и като съветник на вице-президента Джо Байдън за Близкия изток.През 2016 г. е назначена за заместник-посланик в Португалия.

Работила е и в Съвета по национална сигурност на САЩ, където е била директор за Иран, Йордания и отношенията между Израел и Палестина (2005 – 2006 г.), както и директор за Ирак и Афганистан през 2004 – 2005 г. Преди това е била на работа в Мосул, Ирак.

Мустафа е омъжена и има две деца.