95-годишният вестник „Искра” събира колеги

Под мотото „Помним ви, колеги” казанлъшкият общински вестник „Искра” организира навръх своя 95-и рожден ден среща между колеги журналисти. Разговорът ще премине в два раздела, първият от които е научно-практическата конференция с наслов „95 години вестник „Искра” – феномен на българския периодичен печат”. Тук са предвидени доклади от д-р Момчил Маринов, директор на ИМ „Искра”, д-р Марин Бодаков, който ще представи доклади си „Старият вестник на Чудомир днес”, д-р Косьо Зарев с лекцията му Възрожденското начало на вестник „Искра”. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова ще представи доклад „Вестник „Искра” – минало, настояще, бъдеще”. Модератор е главният редактор на вестника Данаил Парнаров.

Вторият панел на разговора между колеги журналисти е със заглавие „Дигитализация на местния печат“, а модератор е политологът Иво Маев. Темите, които ще се дискутират, са свързани с днешните тенденции в медийното пространство. По въпросите за фалшивите новини, стилистиката на новите новини и печелим ли от нормалните новини ще участват Георги Харизанов и Десислава Петкова.

Срещата дискусия е на 1 юни в Исторически музей „Искра”. В 10.00 часа се слага началото на първия панел, а от 13.00 започва дискусията по втората тема.

Вестник „Искра” е най-старият общински вестник в България, излизал без прекъсване от неговия първи брой на 1 юни 1924 година до днес. Вече 95 години. Основан е от Петър Топузов като вестник за културни и стопански въпроси.