8х10 отчете вписаният в Почетната книга на Казанлък Веселин Шивачев

8х10 отчете казанлъчанинът Веселин Шивачев, вписан в Почетната книга на Казанлък за 2019 година. В една тетрадка, отпечатана през 1972 година с лика на Левски, на гърба на която пише: „Не пишете и не четете легнали, за да не си повредите очите“, юбилярът точно за 6 минути, в кратко резюме е описал своите 8 десетилетия. Пътят му през живота от раждането до днес и в навлизането на 9-ото десетилетие, е пъстър и завидно богат. Любопитни случки, като тази, че едва не бил взет от немски войник, който припознал в русокосото и синеоко 3-годишно момченце своето дете, спомени за казармата, където бил назначен за „старши печкар“, защото най-добре палел печките на дърва, сватбата преди 56 години с любимата Елена, раждането на сина и дъщерята, после внуците – левенти, активната обществена работа, та чак до днес, е събрал живота си в телеграфен стил един от доайените сред културните дейци на Казанлък.

Веселин Шивачев е безкрайно всеотдаен във всичко – уважаван учител и ръководител, много добър администратор и организатор, амбициозен директор на Детска музикална школа. С упоритост и постоянство издирва архивни документи и автентични снимки от културния живот на Казанлък, които събира в книгите „Музикалният театър на Казанлък“ и „Извор на таланти“, посветена на школата „Емануил Манолов“. Неговата енергия е пословична, а истината е, че тя му придава младежки вид и очарование, така че 80-те години, които е навършил на 17 юли, просто не му личат.


На последната сбирка, на която всяка трета сряда от месеца достолепните и уважавани базови учители на Казанлък от недалечното минало се събират, Веселин Шивачев напълно закономерно бе в центъра на вниманието. С шеги, с хубави народни песни и вълнуващи стихове учителите ветерани – гордост на казанлъшкото образование, го поздравиха за юбилея. Сред достойните жени, с коси, посребрени от времето, но с невероятен дух, рожденичка бе и Екатерина Русева, дългогодишен педагог и начален учител (на снимката: втората от дясно наляво). Елегантната дама с гордост казва, че е най-голямата от всички тук, но пък нито за миг не отстъпва пред новите технологии – работи на компютър, следи новините от интернет и има Фейсбук профил.


А какво пропусна Веселин Шивачев в своя скромен отчет 8х10? Че е носител на орден „Кирил и Методий” - I степен и, че тази година бе удостоен със вписване в Почетната книга на Казанлък.Че в момента подготвя трета книга - сборник, посветен на 160-годишнината от основаването на читалище „Искра-1860“. Че свири на цигулка и пази тази, която неговият баща Нено Шивачев изработва с уникална дърворезба, единственият такъв инструмент в Казанлък (на черно-бялата снимка - Нено Шивачев с цигулката). Че дарява на Музея на авиацията в Крумово ценен експонат, пазен в семейството - моторно витло от самолет, произведен във фабрика "Кремона" в периода 1926-1951 година. И че роботохолизмът, с който е закърмен, няма да го остави на мира и през следващото десетилетие. Да е жив и здрав!