75 години памет за летците в Казанлък

Паметникът чешма е близо до сградата с Часовниковата кула, откъдето навремето часовникът е възвестявал настъпването на Коледа и Великден


На 20 декември от 12.00 часа в Казанлък ще бъдат отбелязани 75 години от построяването на паметника в чест на пилотите, загинали по време на изпитания на самолетната техника в казанлъшката аерофабрика „Български Капрони”. Това обявиха днес организаторите на честванията – Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков” и Общинска библиотека „Искра”. Построяването на паметника, който е издигнат като чешма в двора на Гарнизон-Казанлък, започва през 1941 година. Монументът е официално открит на следващата година, когато се навършват 15 години от откриването на Летище-Казанлък,построяването на самолетната фабрика и на училището за летци в града на розите. За тези 15 години 14 пилоти са загинали, изпълнявайки служебните си задължения при усвояване на новата техника.


След 9 септември 1944 година в гарнизона е настанена Танковата бригада, а по времето на социализма до плочата на загиналите пилоти, е поставена плоча на още двама младежи-летци, дали живота си за своите идеали – Жельо Маналов и Георги Тихолов. От другата страна на паметника-чешма е поставена още една паметна плоча – на летеца Петко Попганчев и авиоконструктора Цветан Лазаров, както и на летец-изтребителя Димитър Списаревски, влязъл във военната история със своя героичен подвиг. Тази година на 20 декември се навършват 74 години от делото на „българския орел” Списаревски.

Паметникът се намира в най-високата точка на територията на поделението, където е била издигната Часовниковата кула. Сградата е призната за паметник на българския архитектурен модернизъм. Преди 9 септември часовникът не само е отмервал времето, а е изпълнявал музикални мелодии по време големите християнски празници Коледа и Великден.

Организационният комитет за честване на годишнината и почитане паметта на летците, чийто живот е свързан с Казанлък, е изпратил покани до ген. Цанко Стойков, командир на Военно-въздушните сили на България, казанлъчанин, както и до кметовете на Казанлък, Ловеч, Павел баня, Мъглиж, Шипка, Енина, Дунавци и други, заявили своята съпричастност към делото на българските авиатори.