70-та юбилейната колоездачна обиколка на България ще премине през Казанлък 70-та юбилейна колоездачна обиколка на България ще премине през Казанлък. Това бе договорено още през миналата есен с ръководството на Българската федерация по колоездене. Обиколката ще стартира на 26-ти август, в София с представяне на отборите и вече традиционен пролог около храм-паметник Св. Александър Невски.
Припомняме, че през есента на 2022 г. бе договорено участието на Казанлък като етапен град в международното състезание. На 28 август градът ни ще посрещне участниците в етапа Троян – Казанлък – 108.30 км. На 29 август пред Община Казанлък ще бъде даден стартът на третия етап с финиш в Бургас - 190.53 км.
Миналата година, предложението за домакинство на Община Казанлък на етап от 70-а колоездачна обиколка на България през 2023-а бе обсъдено по инициатива на председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, на среща по повод постъпило запитване от страна на Българската Федерация по колоездене. От страна на Федерацията в обсъждането на идеята участва заместник-председателят на Федерацията Любослав Венков. В срещата взеха участие и членове на Постоянната комисия по образование, младежки дейности и спорт на Общински съвет – Казанлък, председатели на местни клубове по колоездене.
Като предимство за избора на Казанлък за домакин на престижното състезание с широко международно участие бе изтъкнато съвпадението с датите на провеждане в края на август и началото на септември 2023 г. на Празниците в Долината на тракийските царе, което ще зарадва публиката и на двата форума. През годините Казанлък е бил традиционен домакин на редица етапи от състезанието и заместник-председателят на Българската Федерация по колоездене сподели дори лични спомени от града за редица състезания и лагери. Централното място на Казанлък на картата на България също е благоприятен фактор за комбинации на различни маршрути по време на състезанието. Спортното събитие е изключителна възможност за популяризиране на културно-историческото наследство на Долината и повод да се обърне внимание на инфраструктурата по трасето. Общинските съветници оцениха шанса Казанлък да бъде популяризиран не само у нас, но и в цяла Европа. Колоездачната обиколка се превръща в малък празник за всички в града – домакин, а преминаването през различните градове е един вид пътеводител за държавата.
70-та юбилейна колоездачна обиколка на България е едно от най-старите такива спортни състезания в Европа. За първи път турът е проведен в далечната 1924 година.