63 творби ще бъдат представени в Първия фотографски зимен салон, който се организира в Казанлък в единствения Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства у нас. Авторитетното жури селектира фотосите от постъпили общо 142 творби на 42 автори, всички от Казанлък. Автори на различна възраст и на различно ниво във фотографското изкуство изпратиха свои кадри, които впечатлиха с художествената си стойност, с хрумванията си и с техническите си изпълнения си журито.

То бе съставено от изявени казанлъшки майстори на обектива като Александър Иванов, Бедрос Азинян, Стефан Димов, Йонко Русев, Пламен Петков, Стефан Папукчиев, от художничката Катя Христова, представител на Художествена галерия – Казанлък, и Деница Димитрова, специалист от отдел „Култура” в Община Казанлък. В изключителен синхрон, при много добра организация, в единомислие и с гласуване при спорните казуси журито вземаше решение при оценяване на творбите.

Наред с доказали се фотографи, които години наред прославят казанлъшката фотографска школа, в Салона участват и много млади фотографи – студенти и ученици. Над 70 от фотосите са цветни изображения. Черно-бялата фотография присъства в близо 50 работи. Повечето от авторите са ползвали възможностите на съвременната дигитална техника, но интересът към класическата технология е запазен. Прави впечатление, че това е характерно за 17-годишните бъдещи художници от НУПИД „Акад.Дечко Узунов“ Кирил Кацаров и Давид Кулев, ползвали за снимките си лентов фотоапарат.

Постъпилите фотоси са в цялата палитра от жанрове на художествената фотография. Много от авторите са предпочели пейзажите, с акцент върху обагрените в червено изгреви и залези. Сред селектираните творби присъстват портрети, репортажи, актова фотография, пейзажи, макро-фотография. За високото ниво на Салона говорят имената на утвърдени фотографи като Александър Иванов, Бедрос Азинян, Желиян Николов, Йонко Русев, Стефан Димов, Стефан Папукчиев, Добромир Димов, Веселин Бонев, Ирена Пейчева, Мария Димова. Почитателите на фотографията ще видят още фотоси на Максим Буковски, Виктор Маринов, д-р Деян Косев, както и на по-малко познатите във фотографските среди, но определено талантливите Пламена Радукова и Татяна Бончева. Носителите на престижни награди Веселин Атанасов, Пламен Петков и Илиян Мичев ще зарадват публиката на Салона с иновативни идеи и високо техническо изпълнение. Фотографи със силни изяви в специализирани конкурси и млади таланти, които тепърва навлизат в изкуството, но показват идеи и енергия, показват творбите си в Зимния фотосалон.


Изложбата на Първия фотографски салон на Казанлък се открива на 11-и декември от 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства и ще остане до Нова година.