С много стил, стотици приятели отблизо и далеч, с много настроение и вкусни гозби, Голямодряновци се разписаха за историята с поредния, Четвърти Национален фестивал на ореха, организиран в селото.

Празникът по традиция събира ценители на народните занаяти и самобитното българско изкуство, майстори на везани плетива и гайтани, колекционери на народни носии и сувенири, както и производители на орехи и черупчести плодове.

Добра реколта, но не колкото през предходната година, отчитат производителите на орехи, според които и през тази основният пазар на продукцията им е извън страната.

Черешово топче и кукери благослови празника на голямодряновци, а самодейни групи от региона пресъздадоха обичаи, свързани с орехопроизводството.

Скара, палачинки, трапеза от гозби, приготвени на основата на орехите посрещаше гостите на фестивала.

По традиция всеки преминал през фестивалната порта получаваше и символично оплетена гривна с цветовете на българския трикольор.

През тази година организаторите на фестивала не присъдиха награда за най- голям орехопроизводител.

За сметка на това пък ценителите на този продукт и ползващите го ежедневно, убедени в неговите здравословни качества стават все повече, категорични са орехопроизводителите.

Още за настроените на празника вижте от галерията ни ТУК:


http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/chetvrti-nacionalen-festival-na-oreha-golyamo-dryanovo-21-oktomvri-213