3 милиона лева отпусна правителството на Българската православна църква – Българска патриаршия, по време на днешното си заседание. Средствата се предоставят за ремонтни дейности в Манастирския комплекс „Рождество Христово“ – град Шипка. С тях ще се реновира сградата на бившата Семинария, която е в изключително лошо състояние. Миналата година правителството отпусна 1.6 милиона лева за ремонт на камбанарията на храма и по нея вече се работи активно, като е изградено 53-метрово скеле.


„Това е символът на България, на Освобождението, направен в памет на всички жертви, паднали за нашето Отечество“, отбеляза Старозагорският митрополит Киприан и благодари за осигурените средства за манастирския комплекс „Рождество Христово“ – Шипка. В сградата на Семинарията е предвидено да има неделно училище, лекарски и зъболекарски кабинет.

Сградата, която ще се ремонтира е била предназначена за Семинария (Духовна академия към Московската патриаршия). По време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници. Оцелелите от тях създават семейства с местни и сградата осиротява. Превръщат я в сиропиталище – Дом „Шипка“, а след преустановяването на дейността му тя става санаториум за лечение на болни от силикоза. Всичко това до 1996 година, от когато сградата е разграбена и започва да се руши. Все още личат предвидените за духовници, преподаватели и послушници стаи и училищни кабинети. Останала е и табелата на рехабилитационния комплекс. В съседство са и другите обслужващи сгради - здание на персонала, дом на учителите, болнично здание, складове, дърводелска работилница, канцелария, библиотека.

Идеята е тази сграда да бъде превърната отново в действащ манастирски комплекс, където да бъдат настанени монасите на светата обител, които днес живеят близо до реката в доста неблагоприятни условия. Сградата ще бъде превърната в Център за православно наследство, който да се посещава от хората, да има къде да се нахранят и пренощуват, да бъдат обновени медицинските кабинети – лекарски и зъболекарски, които да обслужват монаси, гости и жителите на град Шипка, да има конферентна зала и неделно училище.

„Надяваме се до края на годината монасите да бъдат настанени в тази сграда.“, категоричен бе митрополит Киприан. Следва процедура на Епархийския съвет за сключване на договор с фирма, която да изпълни дейностите. Независимо от ремонта на камбанарията, храм-паметник „Рождество Христово“ остава отворен целогодишно с всекидневните си богослужения.

Манастирската църква „Рождество Христово“ е архитектурен шедьовър. Обявена е за паметник на културата от национално значение и е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 92. Църквата е посветена на героите от Руско-турската война (1877 – 1878). В нейните подземия е съоръжена костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България през Освободителната война.

Средствата за изграждането на храма са набрани чрез дарения, събрани предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от войната генерал-майор Михаил Скобелев. Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти.

Храмът е открит тържествено на 27 септември 1902 г. в присъствието на генерали от руската армия и много почетни гости.