24 заразни заболявания в областта, 2 в Казанлъшко


Общо 24 са регистрираните заразни заболявания в област Стара Загора от 4 до 11 август. Два от установените от Регионалната здравна инспекция случая са в община Казанлък. Един потвърден случай на епидемичен паротит (заушка) има в град Казанлък и един случай на салмонелоза има в село Копринка. В съседния град Павел баня е установен един заболял от ехинококоза (кучешка тения).

В областния център Стара Загора са регистрирани 12 заболели от варицела, 2 - от вирусен хепатит, 2 – от скарлатина, като единият е в Гурково. Като вероятни са случаите на трансмисивни инфекции, т.е. предавани от заразени кърлежи – марсилска треска и ку-треска, като и двата са регистрирани в Стара Загора. Вирусен менингит е установен в старозагорското село Петрово и един случай на шигелоза – в Чирпан.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове. В бюлетина на РЗИ не фигурират и случаи на морбили в областта. Според проф. д-р Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология, у нас вече има епидемия от това заболяване. Тя съобщи в национален ефир днес, 12 август, че заразените с морбили са 933. Най-много са в София град и София област и са предимно деца до 9 години, които не са ваксинирани.