23 април – Международен ден на книгата и авторското право

През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право, а за дата е избрана именно 23 април.
Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Според Юлиянския календар на 23 април 1564 година е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. В рамките на Световния ден на книгата напоследък все по-често се обръща внимание на електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека. На преден план се открояват и няколко символични „битки” - електронната книга срещу класическия хартиен носител, свободното споделяне на информация и защитата на авторското право. Отдава се почит към преводачите и другите специалисти, които оформят крайния продукт в книгоиздаването.
Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата.
Идеята за Световния ден на книгата и авторското право тръгва от Каталуния, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, има традиция да се подарява книга.
Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това богатство на човешката цивилизация. През 2018-а Световна столица на книгата бе столицата на Гърция – Атина, а през 2019-а това е арабският град Шарджа. Куала Лумпур е последната столица на книгата – 2020 г.
Велико Търново е единственият български град, който е участвал в селекцията и кандидатствал за престижното звание на ЮНЕСКО Световна столица на книгата.
Ето само няколко споделени мисли за книгата от световноизвестни автори. Всеки може да ги допълни с крилати фрази и цитати, които знае, прочел е или е запомнил.
Къща без библиотека е като аптека без лекарства. Ст. Чилингиров
„Книгите са най-тихите и най-постоянните приятели. Те са най-достъпните е мъдри съветници, както и най-търпеливите учители“. Чарлз Елиът
„Четете и четете. Четете сериозни книги. Останалото ще свърши животът.“ Фьодор Достоевски
„Хората спират да мислят, когато престанат да четат книги. Само този, който не чете нищо, не мисли за нищо“. Дени Дидро
„Книгата е велика вещ, докато човек умее да я ползва“. Александър Блок
„Хората не четат книгите – четат себе си през тях“. Ромен Ролан.