20 стотинки за бюлетина на Евроизборите

Малко над 7 милиона бюлетини ще бъдат отпечатани за гласуващите у нас на предстоящите евроизбори на 26 май. Още 200 000 пък ще поемат към секциите в чужбина, като в тези бройки е включен и необходимия резерв.

Цената на една бюлетина ще бъде около 20 стотинки, показва документацията към обществената поръчка на ЦИК след преговорите между комисията и БНБ, която ще трябва да ги печата.

Сметките сочат, че в сравнение с парламентарния вот през пролетта на 2017 година бюлетините ще са с около 150 000 по-малко, съобщава "Монитор".

Самите бюлетини са 32 вида - 31 за избирателните района в страната и един зад граница. ЦИК ще отдели за отпечатването на хартиените бюлетини малко над 1,47 млн. лв., а БНБ по традиция ще има двама подизпълнители. Доставката до областните администрации в страната трябва да се осъществи до 21 май, а до външното министерство за секциите в чужбина до 12 май.

Извън България сънародниците ни ще гласуват в общо 190 секции, като вследствие на подадените заявления за откриване извън дипломатическите ни мисии допълнителните секции ще са 86.

В Германия за първи път ще гласува и извън посолства и консулства. Там ще има общо 24 секции, а допълнителните ще са 13. Такива ще има и във Великобритания – 20, а тези в мисиите ни в Обединеното кралство са 4. Именно от Германия и Великобритания бяха подадени най-много заявление за гласуване от нашенците. В Гърция например ще има допълнително 11 секции, в Испания 10, в Франция – 7, Холандия пък – 5. В Австрия, Италия и Кипър те са по 4.

На 11 май изтича крайният срок за подаване на заявление до общината за гласуване по настоящ адрес и за заявления от хората с увреждания за откриване на секция с подвижна урна.

Учениците и студентите с редовно обучение могат да гласуват там, където се обучават. Те сами могат да изберат в коя секция ще гласуват и не е нужно да подават заявления. В изборния ден трябва да представят на секцията валидна ученическа или студентска книжка със заверен семестър или уверение и да попълнят декларация по образец, дадена им от СИК в дена на вота.По публикацията работи: Александър Попов, dnes.bg