17 години школа „Арт линия”, изложба от 107 картини на 47 деца, 700 възпитаници за 17 години. Магическата цифра 7 съпътства рождения ден на Школата по изобразителни и приложни изкуства „Арт линия”, който тази година ще бъде отпразнуван на 1 октомври. И ако основателката и ръководителка на школата, художничката Ваня Запрянова може да похвали с богатство, това е нейното огромно семейство. Това са всички над 700 нейни възпитаници, преминали през школата за 17-те години на нейното съществуване от 2001 година до днес, днешните 47 деца на възраст от 5 до 17 години, които в момента се обучават при нея и които на 1 октомври подреждат своите 107 картини. Освен платна, ценителите на изкуството ще видят красиви изделия от стъкло, керамика, коприна, изработени в приложните ателиета и работилници на школата. По време на изложбата посетителите могат да разгледат и изберат и от изящните сувенири в галерия „Ателието”. Галерията е основана преди 8 години от художниците Ваня Запрянова и Росен Дончев и отдавна се е превърнала в островче на изкуствата, където цари атмосфера на творчество и виталност.

Рисунките и изделията, направени от възпитаниците на школата, отразяват творчеството на децата от изминалата година и местата, които са посетили. В изложбата са включени натюрморти и портрети по натура, абстрактни и пространствени композиции, конструктивни и архитектурни детайли, пейзажи от пленерите в Жеравна, Боженци, Синята река, Етнографски комплекс-Казанлък и от международния пленер на остров Тасос, Гърция.

През цялата творческа 2017-2018 г. децата на Ваня Запрянова са участвали в 11 самостоятелни изложби, от които в 1 национална и 1 международна, завоювали са 10 награди от 4 национални конкурса. Участвали са в 5 пленера - 1 национален и 1 международен. Проведени са 4 приложни ателиета и 2 творчески проекта, осъществени с Художествена галерия – Казанлък, и ИМ "Искра”.

„Школа „Арт линия” е едно малко училище по изобразителни и приложни изкуства. Броят на децата, които се обучават през годината, са между 45 и 55 - толкова, колкото са в един випуск на Художествената гимназия – разказва основателката на школата Ваня Запрянова. - За тези 17 години през школата са преминали над 700 деца, половината от тях са свързани и работят в сферата на изкуствата - художници, дизайнери, архитекти, аниматори, реставратори, сценографи, декоратори, изкуствоведи. Но всички, дори и тези, които не работят в тази сфера, безусловно са пленени от магията на изкуството. Щастлива съм ,че съм запалила това пламъче.”

Любопитна подробност е, че „Арт линия” е почти „близначка” на сина на Ваня Запрянова - Кирил Кацаров. Той е роден на 11 май 2001 г., а Ваня създава школата също през 2001 година, но през октомври. Кирил става и най-малкият ученик в „Арт линия”, и, напълно разбираемо, той е този, с който тя изследва, пробва и развива педагогическата си практика. Сега Кирил е един от най-талантливите й възпитаници, ученик е в Художествената гимназия в Казанлък и активно се занимава с рисуване и фотография.
Официалното откриване на 17-ата Годишна изложба и на новата учебна година на школа "Арт линия" е на 1 октомври, понеделник, от 18.00 часа в галерия "Ателието".