13-и Тракийски празници: Джаз, наука, сървайвър и още

От 29 август до 2 септември Казанлък става домакин на 13-ите Празници в Долината на тракийските царе. Познати и нови моменти изпълват програмата и тази година.

На 29 август от 18.00 часа се открива изложбата със заглавие „Долината на тракийските царе”. Сред имената на творците личи това на художничката Мария Пискова, за която с гордост казваме, че е арсеналски кадър.

На 30 август през деня е конната езда, а от 17.00 часа започва четвъртото издание на „Джаз фест Казанлък” с концерт на възпитаници на Националното училище за музикално, танцово и сценично изкуство „Христина Морфова” – Стара Загора. Фестът ще открият музикантите от формация X-KEY, а в програмата е включено още едно ново име – на певицата Мишел Дийн, която ще представи своя проект SO NICE – SOUTH JAZZ. В програмата на изданието, което ще продължи до 1 септември, са включени изпълнения на квартета на Христо Йоцов с неговата авторска програма JAZZ CATS, на уникалната акапелна вокална формация „Спектрум”, на известния български блус-изпълнител Васко Кръпката и неговата група „Подуене блус бенд“. В съботното „Джаз кафе“ ще гостува Емил Войников от „Джаз ФМ Радио”, а за любителите на киното е нощната прожекция на музикалния филм „Born to be blue“. Концертите са основно на сцената зад Казанлъшката тракийска гробница в парк „Тюлбето”, Джаз кафето и прожекцията на музикалния филм – в Музея на фотографията.

31 август е един от най-наситените със събития празнични дни – изложба на Валентин Асенов-Хъкъла в Художествената галерия, виното на траките, национална научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура”, както и самото официално откриване на празниците. Същата вечер от 20.00 часа в парк „Тюлбето” ще бъде връчена и традиционната награда на името на проф. Александър Фол. Досега носители на отличието са д-р Георги Китов, който със своята експедиция ТЕМП направи епохални открития в Долината, ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова, доц. Георги Нехризов, доц. д-р Камен Димитров. Наградата бе присъдена и посмъртно на Гергана Табакова – Цанова, дългогодишен уредник и директор на ИМ „Искра”. През 2016-та година наградата получи доц. д-р Георги Мавров. През 2017-а носител е проф. Тотко Стоянов.

Съботният ден носи изненадата на новия елемент, наречен „Тракийски сървайвър – разходка във времето”. Всъщност, идеята за първи път е реализирана през 2007 година край Царево, като състезание за възрастни. Как точно ще се получи тази игра в Казанлък, ще стане ясно на 1 септември от 10.00 часа в парк „Тюлбето”.

Походът „По стъпките на траките”, детски пътешествия, библиотека на открито и завършекът на празниците – мултимедиен артфест „Докоснати от древността” в прак „Розариум” са събитията на 2 септември.