12 учители от училищата в община Казанлък бяха отличени за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Това стана на официална церемония в навечерието на най-българския празник – 24 май.

Наградата „Учител на годината“ бе връчена на учители в предучилищното, основното и средното образование. Рая Вълкова от ДГ № 9 „Слънчице“ бе отличена в категорията „Предучилищно образование”, заради умението си да развива музикалния талант на децата и за прекрасната организация на детския спектакъл „Принцеси на розата“. В категорията „Основно образование” Учител на годината стана Любомир Казиев от ОУ „Мати Болгария“, който обединява деца с интереси в областта на химията и опазването на околната среда. В категорията „Средно образование” призът „Учител на годината” завоюва дългогодишният музикален педагог Елена Юлиянова от СУ „Екзарх Антим I“, която има уникалния талант да създава съвършени пианисти, победители в наши и международни конкурси.

Наградите - статуетка, грамота, червена роза и албум „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов”, връчиха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Комисията по образование в Общинския съвет Радиана Стефанова и общинският съветник от „Експерти за Казанлък” и заместник-председател на Общинския съвет Владимир Чучумишев.

За „Цялостен принос в сферата на образованието“ награди бяха присъдени също в трите категории – предучилищно, основно и средно образование. В категорията „Предучилищно образование“ бе отличена Радка Влахова, ДГ № 15 „Звънче“, спечелила с отношението си не само уважението на деца и родители, обичта на младите си колеги и за организацията на детското шоу „Принцеси на розата“. Елена Гитова, ОУ „Климент Охридски“ - Крън, бе наградена в категория „Основно образование“ за успехите й да превръща своите възпитаници в истински успешни личности. В средното образование призът „Цялостен принос в сферата на образованието” бе присъден на Йовка Чорбаджийска, преподавател по български език и литература в ПГ „Иван Хаджиенов”, за съвременните интерактивни средства за обучение, които използва. Наградите връчи ресорният заместник-кмет Лилия Цонкова.

Призът „Млад и успешен кадър“ бе връчен на трима казанлъшки учители от председателя на Общински съвет – Казанлък, Николай Златанов. Кремена Караиванова от ДГ № 18 „Пчелица“ бе отличена в системата на предучилищното образование за новаторския й дух, с който успешно работи с децата. За силните екипи, които създава в клас, Жана Колева от ОУ „Никола Вапцаров“ получи отличието в основното образование. С наградата в средното образование бе удостоен Руслан Милев, учител по география в ППМГ „Никола Обрешков“.

Трима казанлъшки учители бяха отличени със специални награди, връчени от председателя на комисията по номинациите Сребра Касева, началник на кабинета на кмета. В предучилищното образование наградата бе присъдена на Атанаска Градинарова от ДГ № 1 „Здравец“ за прилаганите форми на обучение в работата си с децата. В средното образование носител на специалната награда стана Маргарита Димитрова от ОУ „Мати Болгария“ – за активна работа и трайни постижения в развитието на млади таланти в изобразителното изкуство. В средното образование бе наградена Стефка Добрева, която създава истински бъдещи предприемачи и вече 17 години подготвя ученици за уеб-базирани национални състезания.

Номинациите на 41 учители, постъпили от детски градини, основни училища и гимназии, бяха разгледани от специално сформирана комисия. 12 от всички достойни предложения спечелиха отличията за тази година.

Кметът Галина Стоянова благодари за всеотдайния труд на учителите в Казанлък, като подчерта, че резултатите от тяхната работа се виждат не само на местно, на регионално и национално ниво, а на световно ниво.

В церемонията взеха участие новоизбраната Царица Роза Вероника Кънева и нейните подгласнички Стела Владева и Кристияна Митева. За духа на празничност и благодарност към хората на просвещението в Казанлък допринесоха изпълненията на малките таланти Фая Гератлиева, Рая Йончева, Майкъл Делиев и Адриана Узунова, на балерините от БТЦ „Грация” и на хор „Севтополис” с диригент Дора Кошева.

Награждаването в конкурса "Учител на годината" можете да видите в галерията от снимки: http://www.zakazanlak.bg/kazanlak-v-snimki/galeriya-uchitel-na-godinata-2019-242