112 художници от цял свят подреждат малки графики в Казанлък


330 творби, 112 художници, 39 страни – това в цифрово изражение е Петата международна изложба за съвременна малка графика „Минипринт Казанлък 2017", която се подрежда в Художествената галерия.


В художествено, емоционално и естестко изражение – изложбата събира едни от най-добрите и изявени световни творци в областта на малката графика, събира различни култура от всички континенти на земното кълбо, различни концепции, изразни средства и техники. Една изключително богата, напоителна на идеи и на творчески решения изложба, която превръща Казанлък в столица на изкуството на минипринта.


Вдъхновител и организатор на експозицията е художникът Петър Бояджиев, казанлъчанин, който от дълги години години живее и работи в Канада. Идеята за такава изложба в България и още по-конкретно – в родния Казанлък, идва от испанския град Каракес, където е живял и творил неподражаемият Салватор Дали. Така за пета поредна година, в дните на Празника на розата, Петър Бояджиев прави изложба на малка графика, в която участват творци от цял свят.


Изложбата има конкурсен характер. Сред 112-те автори двама ще бъдат отличени с награди, като решението кои ще са те се взема от тричленно жури. В неговия състав влизат миналогодишният победител от конкурса в Казанлък Уилям Банхард и Дебора Чапмънт, която е носителка на голямата награда от последната изложба в Санкт-Петербург.Изложбата „Минипринт Казанлък 2017” е единствената по рода си в България. Фактът, че в нея участват автори от 39 страни от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка, Нова Зеландия, говори, че Казанлък става популярен в целия свят, каза Христо Генев, директор на Художествената галерия, която съдейства при организацията на експозицията.


Самият вдъхновител на изложбата Петър Бояджиев досега е дарил на града над 40 графики от различни художници.


Официалното откриване на експозицията и обявяването на победителите в конкурса ща стане на 1 юни от 18 часа в Художествена галерия- Казанлък.