27 души защитиха образователно-квалификационна степен „Магистър“ по специалността „Технология на машиностроенето“. Десет от тях са работещи в „Арсенал“ АД, най-голямото машиностроително предприятие в страната. Защитите на дипломните работи бяха днес в сградата на Техническия колеж в Казанлък. Кандидатите представиха своите работи пред 9-членна комисия, сред тях бе и ръководителят на направление „Образование и квалификация“ в „Арсенал“ АД, инж. Владимир Чучумишев. Арсеналци се представиха отлично, като постигнаха среден успех 5,80.

„Отдавна имахме идеята завършилите вече Обединения колеж към Технически университет-София да продължат своето образование в Инженерно-педагогическия факултет на Техническия университет в Сливен, надграждайки своето образование, след бакалавърската степен. Днес, благодарение на подкрепата на „Арсенал“ АД и на други индустриални фирми в Казанлък завършва първият випуск, който придобива магистърска степен по специалността „Технология на машиностроенето“ - заяви доц. д-р инж. Койчо Атанасов, председател на изпитната комисия. - Благодарим на ръководството на „Арсенал“ АД за оказваната ни всестранна методическа и материална помощ. Това е взаимно изгодно сътрудничество, което ще допринесе за модернизацията и подобряването на ефективността на нашите партньори, които са водещи в местната индустрия."

„Работата ми в „Арсенал“ много ми помогна при подготовката за защитата, тъй като темата ми за изследване, оценка и анализ на точността при изработването на детайл е пряко свързана с практиката. Много ми помогнаха и колегите – конструктори и технолози, както научният ми ръководител Пламен Петков, който също е конструктор в завода“, сподели Елисавета Пондева, която работи като статистик в цех 170 на Завод 5. Защитила е бакалавърска степен по специалността „Машиностроене и уредостроене“ в Колежа. Според нея, не ѝ е била нужна допълнителна мотивация, за да продължи образованието си, защото организацията на учебния процес е много добра, а от страна на работодателя, не само че няма пречки, но и тази инициативност у работниците и служителите се насърчава по всички възможни начини.


Милен Дунков също е следвал в Колежа в Казанлък, той е експерт при нормиране на труда към цеха за мерителни уреди. Милен е възпитаник на Механотехникума, после е работил в търговията, а в „Арсенал“ е от края на 2016-а. „От ученик ми е вървяла математиката и съжалявам, че навремето не продължих да с образованието си. Още в Колежа се интересувах как мога да продължа обучението си, евентуално в Габрово или Сливен. Затова, когато чух за магистърската програма, изобщо не се колебах. Работата ми е свързана с много техническа документация, с дейността на конструкторите и технолозите. Това ми бе много полезно, при подготовката на темата, която иначе не е пряко свързана със служебните ми задължения. Поради пандемията, голяма част от обучението мина онлайн, но въпреки това научихме много. Лично на мен най-интересни ми бяха програмите, с които се изработват чертежите на детайлите и техните 3D модели. Наложи се да работя с няколко програми, включително и такива, които имат съвсем различна концепция, а това е ценен опит, който, надявам се, ще ми е нужен и в бъдеще“, разказа Милен.

След приключване на защитите, председателят на изпитната комисия доц. д-р инж. Койчо Атанасов лично поздрави всеки от новите магистър-инженери като им пожела успехи и да не забравят учебното заведение, в което са се обучавали. На следващия ден, 12 юли, още 16 работници и служители на „Арсенал“ АД ще защитят магистърска степен.