Ясни са предложенията за Почетен гражданин и вписани в Почетната книга

За удостояване със званието "Почетен гражданин на Казанлък" за 2019 година е предложен Старозагорският митрополит Киприан, а за вписани в Почетната книга – дейците на културата Веселин Шивачев и Мария Стоянова. Тези предложения ще бъдат гласувани на сесията на Общинския съвет на 28 май и са включени в първите три точки от дневния ред на 54-то заседание на местния парламент.

Митрополит Киприан е казанлъчанин и е първият духовник от околията, който стига до този висок духовен сан през последните десетилетия.

Митрополит Киприан със светско име Огнян Добринов Казанджиев е роден на 08.03.1976 г. в Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий. Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в Павел баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“, Стара Загора.
От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“. От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия. По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство през 2003 г.

През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, а от 1.08.2007 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия. По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски и назначен за викарий на Врачанския митрополит. Носител е на църковни отличия и множество музикални награди.

Избран е за Старозагорски митрополит от Св. Синод на БПЦ-БП на 11.12.2016 г. в синодалния параклис "Св. княз Борис-Михаил" в София.


Веселин Шивачев е един от доайените сред културните дейци в Казанлък. Всеотдаен във всичко - учител и ръководител, администратор и организатор, директор на Детска музикална школа. С много упоритост и постоянство издирва архивни документи и автентични снимки от културния живот на Казанлък, които събира в книгите „Музикалният театър на Казанлък“ и „Извор на таланти“, посветена на школата „Емануил Манолов“. В момента работи върху сборник, посветен на 160-годишнината от основаването на читалище „Искра-1860“.


Мария Стоянова остава в съзнанието на казанлъчани като красивата и достолепна прима на Музикалния театър в Казанлък. Има главни роли в над 25 оперни и оперетни спектакъла на казанлъшка сцена. И до днес продължава да пее в хорови формации, има и солови изпълнения. 12 години играе в Общински театър „Любомир Кабакчиев” от основаването му като професионален театър. 18 години работи като сътрудник на Община Казанлък в „Радостни обреди”. Автор е на стихове. През 2018 година издава своята автобиографична книга „Един живот и още нещо“.