Свалиха с още 108 хиляди лева цената на лагера в Равда

Началната тръжна цена, на която ще се предлага за продажба на търг бившият общински ученически лагер в Равда, падна на 980 хиляди лева без ДДС.

Предложението да се намали цената със 108 хиляди лева дойде от общинския съветник Джамал Папарланов от групата "БДЦ - ДПС". Той мотивира своето предложение с това, че вече три години Община Казанлък прави неуспешни опити да продаде общинския имот на Южното Черноморие. Търговете не се провеждат, като според него причина за това е високата цена. Дори на петото предложение, когато началната тръжна стойност е била 1 089 536 лева е имало двама кандидат-купувачи, но те са се отказали. Затова Папарланов направи предложение за спадане на цената, на която да се предложи на търг имотът, да стане 980 хиляди лева.

С 25 гласа „за”, 6 „против” и 1 "въздържал се" общинските съветници гласуваха предложението на своя колега от "БДЦ - ДПС", след което приеха цялото предложение за продажба на имота чрез публичен търг в село Равда също с 25 гласа "за", с 5 "против" и 1 "въздържал се".

Првоначалното предложение на Общинска администрация на сесията от 28 март 2019 година бе общинският имот в село Равда, известен като казанлъшкия ученически лагер в Равда, бе да се обяви за продажба чрез публичен търг с начална тръжна цена, равна на пазарната му оценка, в размер на 1 088 754 лева без ДДС. Това е шестият опит на Общината да продаде имота си на Южното Черноморие. При това, спрямо първото предложение от 31 март 2016 година, стойността му е паднала с близо 800 хиляди лева. Тогава лагерът в Равда се е предлагал на пазара на цена 1 800 000 лева без ДДС. Търгът не се е провел, поради липса на кандидати.

На 28 юли 2016 година има ново решение на ОбС, съгласно което лагерът се предлага за продан с начална тръжна цена 1 511 709 лева. Съдбата му е същата – няма кандидати и търг не се провежда. На 30 март 2017 година имотът отново влиза в дневния ред на Общинския съвет – сега решението за продажба е за 1 276 636 лева, но и този път липсват кандидати. Следва ново решение на местния парламент – от 20 октомври 2017 година за продажба на имота с начална тръжна цена 1 264 895 лева – отново няма желаещи. Предпоследното, пето решение, на общинските съветници е от 28 май 2018 година, като цената вече е стигнала 1 089 536 лева без ДДС. Търг няма, поради отсъствие на кандидат-купувачи.

Сагата с казанлъшкия ученически лагер в Равда продължава с години. Община Казанлък води продължителни съдебни дела, докато накрая доказа правото си на собственост върху имота от 5.660 декара на първа линия до морето. Въпреки това обаче обаче трета година имотът не може да бъде продаден. Именно този факт посочи съветникът Джамал Папарланов в мотивите си да се свали още цената, за да се намери купувач.

Доста разгорещена бе дискусията за и против намаляването на цената. Според общинския съветник Драгомир Петков от групата „Експерти за Казанлък” в Бюджет 2019 на Общината е заложена сумата от 800 хил. лева приходи от продажба на имота и новата стойност от 980 хил. лв. няма да се отрази негативно върху бюджетната рамка. Още повече, че става дума за търг с явно наддаване, където цената може и да се вдигне. Данъчната оценка на имота е малко над 35 324 лева, а и самият имот няма достъп до пътя, коментира и председателят на ОбС Николай Златанов в подкрепа на предложението за намаляване на цената. В крайна сметка, то бе подкрепена с гласовете на две трети от общия брой общински съветници в местния парламент.