Разглеждането на въпроса за изграждане на "Мемориален комплекс Шипка" се отлага за следващо заседание на Общинския съвет в Казанлък. Така реши местният парламент по предложение на общинската съветничка Теодора Иванова от групата "БСП-Лява България".

Въпреки подкрепата на повече от 400 шипченци такъв мемориал да бъде изграден в центъра на града, две от постоянните комисии в Общинския съвет не подкрепиха предложението. То не се радваше на одобрението на главния архитект на общината Георги Стоев и на директора на ИМ "Искра" д-р Момчил Маринов. Причината за това е, че несъвместими исторически събития като българското опълчение, белогвардейската емиграция у нас и Септемврийското въстание трябваше да бъдат обединени в един мемориален комплекс, както предвижда разработеният в момента проект.

Кметът на Шипка Василка Панайотова изрази по време на днешното заседание на Общинския съвет съгласие от страна на кметството и на гражданите Мемориалният комплекс да бъде изграден на друго място, а не до паметника "Септемврийци".

Общинските съветници обаче гласуваха предложението точката да се отложи за следващо заседание, когато имат пред себе си конкретен проект на мемориала с всички необходими характеристики.

Повече за проекта прочетете наhttp: //www.zakazanlak.bg/ot-denya-20/401-shipchenci-iskat-memorialen-kompleks-v-centra-na-grada-6427