Градската баня на пазара в Казанлък бе извадена от активите на общинското дружество „Хигиенни и битови услуги - Казанлък” ЕООД. Това решиха с гласовете си 23 общински съветници на сесията днес. На заседанието присъстваха работещите в банята, без управителя на общинското дружество. Според съветника от „БСП-Лява България” Пламен Караджов, има подписка от 800 души, които искат запазването на банята като общинска. Пак според него, изваждането й от активите на „Хигиенни и битови услуги” ще декапитализира дружеството и на практика ще доведе до закриването му. Съветникът предложи дружеството да бъде подкрепено така, както са били подпомогнати за осъществяването на дейността им други две общински фирми.

„На прага сме да създадем безпокойство сред хората – коментира изказванията на общинския съветник кметът Галина Стоянова. – Общинската фирма е с 200 лева печалба, а управителят не присъства на сесията и не предприема никакви усилия за спасяване на дружеството”. По думите й, инвеститорът, който е подменил водопровода на банята, е предложил ремонт на обекта съвместно с Община Казанлък. "Няма да се променя социалната функция на банята, но тя ще бъде основно ремонтирана и ще предоставя много по-добри условия на хората, които я ползват", заяви кметът и посочи като пример банята край село Овощник. Там инвеститорът е вложил 100 хиляди лева за ремонт и обновяване на базата, без да се увеличават цените на билетите. Според Стоянова, дружеството, стопанисващо т.нар. Баня 2, построена през 1962 година, не е вложило нито стотинка в ремонта й досега и няма финансовите възможности да направи това и занапред. „А Община Казанлък иска градската баня да стане по-модерна и по-функционална. Да, „Хигиенни и битови услуги” ЕООД ще бъде декапитализирано, но идеята е дейността му да се прехвърли към друго общинско дружество или общинско предприятие, което ще поддържа и водопровода”, допълни Галина Стоянова. Тя каза още, че при конкурса за инвеститор могат да се поставят условия, освен за реконструкция и модернизация на сградата, и за 100% запазване на работните места. Всъщност, всички тези тези условия зависят от решението на самите общински съветници.

Според Румяна Друмева, общински съветник от „БСП-Лява България”, точката трябва да се отложи до провеждане на Общо събрание на общинското дружество, както и да се има предвид доклада на управителя, в който той посочва, че вътре в банята са извършени ремонтни дейности, остава само ремонт по фасада. Предложението бе отхвърлено, след което съветниците взеха решение банята да бъде извадена от активите на дружеството, но остава общинска собственост.