БСП със сигнал до Прокуратурата за продажбата на терена на бившия лагер в Равда

Сигнал до Премиера, Председателя на 44 Народно събрание, Президента, Главния прокурор на Република България, омбудсмана, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имуществото, Антикорупционния фонд, Окръжния прокурор, до Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, внасят общинските съветници на БСП в Казанлък. Това обяви днес председателката на местната БСП организация Румяна Друмева.Сигналът е по повод решение на Общинският съвет на Казанлък от 28 март, за продажба на лагера в Равда.
Според БСП съветниците, целта им е проверката от компетентните органи да установи дали има в казуса и взетото решение търговия с влияние и опит за набавяне на имотни облаги от гласуваното намаляване на първоначално обявената начална тръжна цена.

Преди седмица общинският съветник Джамал Папарланов от трибуната на Общинския съвет предложи да се намали първоначалната тръжна цена с още 100 хиляди лева за близо 6 декаровия имот в Равда, като тя стане 980 хиляди лева. Мотивът на общинския съветник от групата на БДЦ-Център, изразен пред колегите му бе, че преди време водил неформални разговори с бизнесмен от Бургас, с фамилия Чиликов, който му заявил, че цената на имота е висока и затова няма потенциален купувач. Предложението на съветника бе прието с мнозинство от местните старейшини.


Опитът за продажба на бившия пионерски лагер в Равда е 6-ти поред за последните 5 години. Първоначалната му цена бе `1,8 млн. лева, но с годините цената на която се предлага на търг като начална тръжна, падна почти наполовина.
Възмутени от изказването на общинския съветник Папарланов преди седмица, съветниците –социалисти призоваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова да върне взетото решение и да подложи на обществено обсъждане съдбата на бившия пионерски лагер в Равда.

Мотивът на БСП -старейшините бе, че „продажбата на лагера е посегателство върху спомените и не може да е пореден опит за попълване на бюджета. " Те настояват имотът да не се продава, а „да върне блясъка си и незабравимите спомени за деца и внуци“.

На въпрос на zakazanlak.bg преди седмица дали ще се съобрази с призива на съветниците от БСП, кметът Галина Стоянова каза, че „може да помисли“, като допълни, че след като социалистите предлагат да не се продава теренът, да направят и предложения как да се покрият вече заложените разходи от тази продажба в бюджета. Тя поясни, че тези заложени и непокрити от планираните приходи от продажбата разходи са вече трета година, и се трупат.
Тя поясни че получените средства от продажбата ще се инвестира в друг морски имот на общината, терен от 2 декара в град Несебър, на мястото на бившите общински бунгала.

На пресконференция днес съветниците от Левицата заявиха, че бюджетът винаги можел да бъде коригиран, и попитаха защо се бърза с тази продажба.
Те призоваха кмета да изпълни намерението си от управленската си програма- за обществен дебат за съдбата на терена на бившия пионерски лагер в Равда.

Имотът е от 5 ,666 декара и не е урегулиран. Няма и УПИ, както и излаз на път.
Четирима кмета преди мандата на Галина Стоянова водиха съдебни битки за терена с негови съсобственици и претендиращи за собственост, в резултат на които част от него вече е друго притежание. Имотът и днес е натоварен с тежести и продължава да се руши.

Внасянето на сигнала до държавните и контролни институции не спира действието на решението, взето от общинските съветници преди 8 дни.