2000 лева са примерните годишни разходи за издаване на списание "Кула", което се възстановява за трети път в неговата 94-годишна история. Това съобщи Сребра Касева, началник на кабинета на кмета, по време на днешното заседание на Общинския съвет. Тя отговори на въпроси на общинския съветник от групата „Експерти за Казанлък” Драгомир Петков, който поиска повече информация за това кога ще излезе списанието, как ще се финансира, каква е издръжката му, екипите – редакционен и издателски, запознати ли са и т.н. Според представителката на общинска администрация, "Кула" ще излиза в 4 книжки годишно, а до края на тази година ще излязат две книжки на списанието, като за първата вече има готовност. Финансирането ще бъде от Културния календар на Община Казанлък, в перо „Непредвидени разходи”, а финансовите разчети на възстановеното издание за литература и изкуство показват намаление на разходите, тъй като, по думите на Касева, няма да се плащат хонорари на авторите, а творбите ще бъдат приемани по интернет на специално създадена за целта електронна поща spisanie.kula1923@gmail.com.

Не стана ясно обаче, дали ангажираните със издаването му хора ще работят напълно безвъзмездно и "на ползу роду", и доколко посочените 2000 лева ще се запазят, или ще се наложи преизчисляване, след като изданието реално стартира.


Според общинския съветник от „Експерти за Казанлък” Красимира Харизанова, възстановяването на списание „Кула” е едно много добро решение и тя определено подкрепя тази общинска инициатива. Това е списание с дългогодишна история и авторитет и и е редно да се съхрани традицията на неговото издаване и списване.