Внимание: Летните месеци са сред най-рисковите за тежки пътни инциденти


Над 300 хиляди са регистрираните автомобили в област Стара Загора към момента

Анализът на травматизма при пътните инциденти през 2017 г. на територията на ОДМВР-Стара Загора отчита, че през летните месеци юли и август има по 6 загинали, посочва в своя информация сайтът www.nbp.bg. Шест са загиналите и през месец май. През 2016 г. през месеците май, юни и август загиналите са съответно 9, 9 и 6. Август месец за Пътна полиция е сред най-рисковите по отношение на загиналите и ранените. Защото през последните 7 години броят на загиналите през месец юли, а на ранените – през юни, юли и август, е общо най-голям, показва информация в "Национална бизнес поща" - www.nbp.bg.

През миналата година в трите летни месеци при тежки ПТП са ранени 15 деца (9 момчета и 5 момичета), което е близо 30% от всички пострадали през годината подрастващи. Най-много са пострадалите деца-пътници, следвани от децата-пешеходци. През периода от 1 януари до 31 май на настоящата 2018 г. на територията на ОД МВР - Стара Загора при тежки ПТП има едно загинало дете (пътник) и 23 ранени деца. 13 от ранените деца са пострадали като пешеходци, а 9 като пътници. В сравнение с петте месеца на 2017 г. загиналите деца са същия брой, а ранените с едно повече.
Към момента регистрираните автомобили в област Стара Загора към момента са над 300 000, което означава натоварен трафик и предпоставки за ПТП. Паркирането също създава предпоставки за произшествия, няма достатъчно места, но се наблюдава и доста неглижиране на забраните за паркиране.

За да се избегнат пътно-транспортни инциденти, освен шофьорите, правилата на пътя трябва да спазват пешеходците и велосипедистите. Пешеходците да използват тротоарните площи и подлезите, а ако няма тротоар, да се движат най-вляво на банкета, срещу колите, да пресичат на зелено и да се оглеждат в двете посоки на пешеходните пътеки, да пресичат улицата бързо без да гледат в телефона или таблета си.

Към велосипедистите препоръките са да се оглеждат и използват ръцете си, за да покажат предстоящата маневра. Карайте колелото по тротоара, ако не сте навършили 12 години. Карайте най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако сте навършил 12 години. Карайте изправно колело, с работещи спирачки и светлини, звънец, светлоотразител, използвайте светлоотразителна жилетка – тя е задължителна, когато е тъмно, няма добра видимост или сте извън населено място. Дръжте ръцете си на кормилото, а краката – на педалите на колелото. Карайте колелото пред или зад приятеля си, не до него, използвайте велоалеята, ако има такава.