Седмият фестивал на етносите „Еднакви в различното“ ще се проведе на 22 юли в Мъглиж. Той се провежда под патронажа на кмета на общината д-р Душо Гавазов. Целта на събитието е да събере представители от различни етноси и да ги обедини в обща изява.
По този начин фестивалът съхранява и разпространява пъстротата на бита и културата на етносите в тяхното многообразие, богатство и колорит. „Събитието отправя послание за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности и традиции“, пояснява кметът.
Гостите на фестивала имат редкия шанс да се насладят на пъстра мозайка от песни, танци, фолклорни традиции на различните етноси, да се срещнат с културата и да опитат домашната кухня и специалитети на българи, каракачани, роми, чиито представители живеят и работят на територията на град Мъглиж.
Фестивалът на етносите „Еднакви в различното“ няма конкурсен характер и чрез провеждането му се дава възможност за изява на непрофесионалните групи и изпълнители. Във фестивала участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, групи за пресъздаване на обичаи, както и индивидуални изпълнители от всички етноси и етнографски области без възрастови ограничения.
Ето какво съдържат съпътстващите събития и фолклорната програма на фестивала:
Щандове на етносите
„Бабината кухня“ – изложба и дегустация на ястия и обредни хлябове
„Бабината ракла“ – изложба на автентични носии
„От сръчните ръце на баба“ – изложба на предмети от бита на етносите
Щанд на гостите
„Бабината кухня“ – изложба и дегустация на ястия и обредни хлябове характерни за населеното място на гостуващите
Участието е със състезателен характер. Участниците ще получат грамота и плакет за най - атрактивна презентация на погача, ястие или десерт.