Знамената на ЕС и НАТО бяха потъпкани, а някои от присъстващите на събора на русофилите дори танцуваха върху тях, по време на 13 събор на приятелите на Русия, проведен днес край язовир Копринка, в близост до Казанлък.


Над 10 хиляди души, по информация на организаторите от Национално движение „Русофили“ участваха в днешната проява, чиято основна цел е среща на приятелите на Русия и запазване и развитие на добрите отношения между двата народа.


От трибуната на 13 събор на русофилите в България председателят на НД "Русофили" Николай Малинов прочете официалната Позиция на Националното движение, в която се заявява, че Движението ще подкрепи на изборите за президент този кандидат, който е за запазване и развитие на отношенията между Русия и България. В Позицията се казва също, че 90% от българите искали такъв президент, който да отстоява суверенитета на България пред ЕС и НАТО, а 75% от българите декларирали привързаност към Русия.Кандидатът за вицепрезидент от Патриотичния фронт Явор Нотев прочете специалното приветствие от кандидата за президент Красимир Каракачанов, в което той призовава за обединение на западния свят и Русия в борбата срещу ислямския тероризъм и новия османизъм, идващ от Турция.


От трибуната на събора говориха и председателят на парламентарната група за приятелство с Русия и председател на групата на ГЕРБ в Парламента Красимир Велчев, представители на Руската академична общност и неправителствени организации.Ние не търгуваме дружбата. Подкрепата на България на санкциите срещу Русия са оскърбление за Русия, каза в обръщението си към присъстващите на събора Сергей Бабурин, председател на Славянската академия на науките и депутат от Руската Дума и призова "да не позволим на тези, които ни пречат да другаруваме помежду си".

В емоционалното си приветствие към присъстващите кметът на Казанлък и член на движение "Русофили" Галина Стоянова заяви, че "българите сме народ, който не забравя и помни тези, които са му протегнали ръка в трудни времена", както и че патриотизмът и любовта км родината са в делата, а не в гръмките "А " и "У". Никой не може да ни раздели, ако ние не му позволим, добави тя.
Кметът на Казанлък съобщи, че казанлъшкият Исторически музей съвсем скоро ще притежава копие на Самарското знаме, осветено в Иберския манастир в Русия, където е осветен и оригиналът на Самарско знаме. Знамето е поръчано от местната организация на Русофили в Казанлък и ще бъде дарено на музея на 7 октомври, добави тя.


Сред гостите на събора бяха лидерът на БСП Корнелия Нинова, почетният член на НД " Русофили" Енчо Москов, представители на руската дипломация, общественици. За пръв път на събора присъстваха и сръбски представители на политически партии, създали и там структури на русофилската партия "Двери".

13-ият събор на русофилите в България, организиран от НД "Русофили“ с домакинството на община Казанлък, на практика се превърна в първа заявка и трибуна за предстоящата предизборна кампания за президент на Република България. Ораторите на събора бяха или освирквани или приветствани с аплодисменти и викове "БСП" и " Да живее".

Близо 10 хиляди души от цялата страна, представители на 224 организации на приятелите на Русия участваха в събора.