Събирачите на дългове - сред най- дефицитните професии в България
Най-търсените кадри в България в момента не са програмисти и инженери, а събирачи на дългове, строители, миньори, оператори в кол центрове, банкови и други служители. Това съобщава Дарик радио, позовавайки се наизненадващото разкритие, съдържащо се в нов доклад на Европейската комисия.
Докладът анализира недостига и уменията на работната сила в страните от ЕС. ЕК обръща специално внимание на браншовете, където работните места и търсенето на подходящи хора за тях се увеличават най-бързо. Именно изброените професии се оказват "най-бързо растящи" в България.
"Програмистите са само върхът на айсберга, видимата част, а глад за кадри у нас има навсякъде", коментира пред "Сега" икономистът Лъчезар Богданов.
Очевидно проблемите на IТ компаниите наистина са по-видими заради голямата ножица между търсене и подготвени специалисти. Драматичното несъответствие не остава незабелязано и в доклада на Брюксел - там се посочва, че 69% от българите на възраст 16-74 години нямат елементарни цифрови умения, т.е. не могат да работят с интернет, компютри и смартфони. Средно за ЕС делът на компютърно неграмотните е доста по-нисък - 41%.
България е далеч под средното европейско равнище по почти всички показатели, засягащи пазара на труда, разкрива още докладът. У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри - при 40% средно за ЕС. В същото време 1/3 от нашия бизнес инвестира в обучение на персонал, докато в ЕС 66% от компаниите пращат работници и служители на курсове.
Докладът на ЕК е много интересен, защото показва - освен несъответствията, и кои отрасли са във възход и отварят работни места. Оказва се, че картината във всяко кътче от ЕС е съвсем различна и твърде специфична.
В Румъния например има бум на търсенето на продавачи, чиновници и служители в транспорта, а в Полша хит са електротехниците, следвани от хигиенисти и охранители.
В Гърция има дефицит на сервитьори и бармани, на медицински сестри и на домашни помощнички и гледачки, а в Португалия - на продавачи и работници в кожарски и текстилни фабрики.
В Унгария и в Испания очевидно селското стопанство е в разцвет, защото в челото на "растящите" са фермери и рибари.
Във Великобритания най-много работни места се отварят за лекари и медицински сестри, а също и в строителството, само че докато у нас се търсят работници, там - началници, мениджъри.
В Швеция се роят позициите за административен персонал и начални учители. Апетитът за IT експерти се увеличава най-вече във Финландия и Италия, а в Холандия особено търсени са юристите и социалните работници.
Като цяло в ЕС най-бързо се увеличават нуждите от начални учители, от софтуерни специалисти и от финансисти, констатира ЕК.

На фона на тази статистика, в Казанлъшко и през тази юнска седмица продължава тенденцията за сериозен дефицит на работници в производството.
Близо 100 са свободните работни места, обявени от най- голямата фирма в региона - "Арсенал", за различни специалности- машиностроителни и пиротехнически, както и за оператори на машини с ЦПУ.
За всички тях се изисква средно образование и технически умения.
Сред най- дефицитните професии в началото на лятото, за която на практика кадри в региона вече няма, е тази на готвачите и помощник- готвачите - общо 18 се търсят на пазара на труда, както и на работници в кухня и сервитьори.
Продавачи на стоки от различно естество, също са сред дефицитните професии. Свободни работни места има обявени в сферата на дървопреработването, текстилната промишленост и услугите, като продължава тенденцията дефицитни да са дори чистачите.
От специалистите с висше образование се търсят агрономи и други висши кадри за селското стопанство. Инженер- химици и технолози, както и инженери по електроника, са сред най- търсените специалисти с висше образование, включително и за компонент стажуване.

Шанс за работа в района имат и медицински сестри и акушерки с висше образование., както и различни специалисти с умения за ръководство на различни спомагателни дейности.
Към настоящия момент близо 300 са свободните работни места в Казанлъшко, обявени от местното Бюро по труда.