Политик с такова образование и възпитание няма, дано има шанс

Румен Радев е различен, политик с такова образование и с такова възпитание няма. Това каза по повод инаугурацията на новия български президент Румен Радев, полковник проф. д.н. Димитър Недялков, военен летец пилот I клас, началник на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” във Военна академия „Георги Стойков Раковски” - „Командно-щабен” факултет.

Проф. Недялков е преподавател на Румен Радев в периода от 1994 до 1996 г., когато настоящият президент е слушател в командно-щабен профил във Военна академия „Г.С.Раковски”, където завършва като първенец на випуска. Става доктор на военните науки, след като защитава дисертация през 2000 г. Полковник проф. д.н. Димитър Недялков представи в Казанлък документалния си филм, посветен на100-годишнината от рождението на пилота Димитър Списаревски.

Професорът сподели, че в момента той е най-възрастният действащ военен пилот в България и именно това го прави реалист. А реализмът му говори, че в политиката на хора като Румен Радев, защото са различни и защото са извървели целия път на своето образование и на заеманите постове, трудно им се дава шанс, затова и вероятността да успеят не е голяма.

сн: Archive.is

„Всички, които са минали през президентския пост досега, не са учени да управляват - допълни професорът, - докато Румен Радев е учен да управлява и е управлявал. Това е важно, това е познание - да правиш анализ на ситуацията, да вземаш решения, да даваш указания и на базата на анализа и изводите, които си направил, да виждаш бъдещето. В авиацията, за да лети днес самолетът, трябва да си взел решение и да си сключил договорите преди две години. И ако някой с дни забави нещата, това вече е бойна готовност и съществува риск за хората, всичко е на живот и на смърт в авиацията, независимо, че живеем в мирно време. Всяко нещо в авиацията се плаща.”

Давайки висока оценка на своя по-млад колега и ученик, полк. проф. д.н. Димитър Недялков, още веднъж му пожела шанс в отговорната задача на държавен главен.

В Казанлък още един летец свързва името си с петия български президент.

сн: Желязко Влаев с Аксения Тилева /тогава депутат от ГЕРБ/ по време на среща с бивши летци


Това е ветеранът, летецът пилот Желязко Влаев. Това е човекът, който качва Румен Радев за първи път на самолет и е неговият първи учител по парашутизъм, когато Радев е бил на 16 години. Това се случва на Старозагорското летище.
Ученик и инструктор се видяха за първи път след близо 40 години в Казанлък, през октомври, по време на предизборно посещение на новия български президент.