Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб коментира предложението за новите мерки на здравния министър в борбата срещу коронавируса.
„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“ – заяви той.
По думите му, до 14 ноември случаите на коронавирус у нас са се увеличили главоломно и оттогава сме в едно крехко плато.
„21 дни е периодът, за който тенденциите след приемане на мерките могат да бъдат преценени. При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно могат да заразят по-възрастните“ – обясни експертът.
„Няма вкарване на хаос в обществото – категоричен е професорът. Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3 000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300. Липсва контрол и съзнание…Ако човек се е заразил с носковирусно число, може да премине болестта или с леки симптоми, или никакви…Трябва да сме трезви и да не се плашим излишно“.

Публикувано във Vesti