Над 61 000 са безработните от началото на извънредното положение

От началото на извънредното положение до момента имаме 61 644 лица, които са подали заявления като търсещи работа. Това са хора, освободени от работа, завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерски съвет днес.

Общо 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, а 9830 са тези, които са намерили работа от началото на извънредното положение.

103 хиляди различни заявления са обработени от бюрата по труда в България през последните 20 дни. Социалният министър подчерта, че всички срокове действат автоматично и се удължават автоматично. Хората с изтичащ ТЕЛК или НЕЛК, както и тези, които имат право да ползват различни социални помощи, трябва да знаят, че сроковете са удължени до края на извънредното положение и не е небходимо да ходят в съответните служби.

До момента от НОИ са отпуснали 15 404 лв. за парични обезщетения, като средният им размер е около 650 лв.

По думите на Сачева всички служители, които са на първа линия – социални работници, служители в бюрата по труда и др. - около 6100 души, ще получат допълнителни възнаграждения.

По рано днес, в ефира на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров изказа няколко предложения. Изменение на минималната сума, която безработните получават на ден - от 9 на 17 лева, ще искат от КНСБ, хората без право да обещетение да получават ваучери за храна, трябва да има и облекчения за самоосигуряващите се лица. Според него, „мерките на правителството за справяне с кризата са много добри, но не стигат. Трябва да се разширят с пакет икономически и социални, които да са насочени към бизнеса и хората“.