Конкурсна жега за кандидат-директорите на културни институти
Трима кандидати ще се борят за позицията директор на Национален парк-музей „Шипка –Бузлуджа”. Допуснатите кандидати са ВрИД директорът на музея Чавдар Ангелов, Павел Митков и Ваня Донева-Ценкова. От Министерството на културата все още не са обявили деня на изпита, но категорично лятото е доста горещо и за тримата кандидати, не само заради високите температури.
На 13 юли 2015 година бе проведен първият конкурс за длъжността директор на националния музей, чието седалище е в Казанлък. Тогава кандидатите бяха двама – Чавдар Ангелов и Павел Митков. До назначение обаче не се стигна и временно управляващ културния институт стана Чавдар Англов. Междувременно той защити докторат, свързан с живота и приноса на казанлъчанина генерал Иван Вълков за развитието на българската държавност.

На изпитание е подложен още един културен институт в област Стара Загора. Държавната опера в града на липите ще има нов директор, който ще бъде избран след провеждането на конкурс за длъжността. Изпитът на тримата кандидати за позицията - Стефан Линев, Огнян Драганов и Красимир Къшев, е насрочен за 22 август. Не е допуснат до конкурса певецът Хари Драганов.

Както е известно, съществува доста силна връзка между Казанлък и Държавна опера – Стара Загора. Операта често се представя пред казанлъчани със свои оперни и балетни постановки или с участия в празниците на града. В последните издания на Празника на розата старозагорските артисти са гостували с операта „Българи от старо време”, а по време на Карнавалното шествие тази година певците от хора преминаха по главната улица на Казанлък, облечени в атрактивни сценични костюми.