Подарък за всяко дете от училище „Георги Кирков“ в Казанлък крие и тази година Коледната елха в двора, чиято светеща украса, деца, родители и учители, ще запалят празнично тази вечер, съобщи директорът Любомира Абдишева. Цветните кутии с панделки за елхата, както и цялата украса, са общо дело на учениците, техните преподаватели и родители, традиция, която приобщава възпитаниците на това основно училище, вече шест години към Рождественското настроение, чието начало тръгва тази вечер от 18 часа.
Част от коледната украса учениците са изработили в последните две седмици в часовете, подходящи за тази дейност. Други от украшенията, децата носят от къщи – направили са ги собственоръчно, заедно с цялото семейство. Идеята, чрез Рождество, децата да стават съпричастни към празника, заедно със своите родители и учители, не е случайна. В това училище, са убедени, че успешното обучение и възпитание на малките, е общо дело. Тук акцентират не случайно и върху извънкласната работа: клубове по рисуване, графичен дизайн, училищен хор, шах и разни други видове спорт, авторство в училищния сайт, дело на самите преподаватели и ученици, заедно с директора, пантомима, работа с професионален хореограф, са част от заниманията на децата в свободното им от учебни часове време. Всички тези умения, придобити в извънкласните форми, ще си дадат среща на новата собствена професионална сцена в двора на училището, където деца ще пеят, танцуват и играят, за своя радост и радост на родителите и преподавателите си.
Програмата, както всяка година, ще бъде абсолютна изненада за училищното ръководство, сподели Абдишева. „Изненада трябва да има за всички, за да е празникът истински“, казва директорката. Заради изненадата в своя малък личен подарък, децата от няколко дни тръпнат в очакване на празника под звездите довечера. Всяко от тях ще получи подарък, осигурен от училището. През миналата година подаръците бяха осигурени от Училищното настоятелство, редуваме се, обясни още Абдишева. Празникът в основното училище вече се усеща и от коледната украса, направена от децата във всяка класна стая. Най-красивата от всички, тази вечер ще бъде обявена на празника, който започва от 18 часа в двора на училището, където расте естествената елха, сега, празнично украсена за Рождество. Учениците се приобщават към духа на празника и чрез ръчната изработка на коледни картички, подарък за техните родители.
„Да възродим доброто у хората“ е миналогодишното мото на Коледните празници в ОУ“Георги Кирков“ в Казанлък, тазгодишният слоган, ще бъде обявен също тази вечер. Запалването на светлините на Коледната елха в това училище, вече шест години се превръща в празник на целия квартал, на учители, ученици и родители и се чака с все по-голямо нетърпение от година на година, сподели още директорката Любомира Абдишева.
"Може да разказваме много за коледното настроение в училището, но истината е, че за да го усетиш със сърцето си, празникът трябва да се преживее“, казва директорката, която, заедно с ученици, родители, учители и цял квартал, с нетърпение очаква събитието довечера.