Близо три хиляди са се възползвали от възможността да участват онлайн в светата Божествена Златоустова литургия в храма на казанлъшкия Девически манастир „Въведение Богородично”. Литургията бе отслужена от Старозагорския митрополит Киприан на Томина Неделя и излъчена в социалната мрежа Facebook, съобщават от Старозагорска митрополия.

А присъстващите в храма миряни са спазвали всички необходими мерки, препоръчани от Националния оперативен щаб.

„Поради извънредното положение в страната ни, тази година посрещането на Пасха беше по домовете, но това не попречи на хората с вярващи сърца от прекрасния ни град Казанлък, а и от цялата община, да покажат радостта и дръзновението си по повод празника и да я споделят чрез снимки и видео материали - е казал в своето обръщение митрополит Киприан. - Господ Иисус Христос ни посочи пътя и ни даде възможност да бъдем със светли мисли и с възкресенско творчество, какъвто беше и духът на изпратените послания.“

На службата стана ясно, че след края на извънредното положение, всички взели участие в инициативата "Великден у дома" ще бъдат наградени. Инициативата бе Старозагорска света митрополия, община Казанлък и Казанлъшка духовна околия. В нея участваха деца на различни възрасти, които споделиха празничните си вълнения в подготовката за Възкресение Христово.

На литургията са присъствали кметът на община Казанлък Галина Стоянова и началникът на кабинета й Сребра Касева, които са получили от владиката като дар сувенирни великденски яйца, направени от Христина Монова.

По информация на Благовест Илиев