40 свободни работни места за учители обяви Бюрото по труда в Казанлък
Днес Бюрото по труда в Казанлък обяви 40 свободни работни места за учители. Само преди три седмици трудовата борса в града оповести, че има 20 свободни учителски места. В разгара на лятото търсенето на учители нарасна двойно, като най-голям е недостигът на учителите и възпитателите в начален етап – по 8 свободни места за всяка една от тези позиции. Петима са търсените учители по физическо възпитание, следват свободни места за преподаватели по математика и информатика, български език и литература, английски, испански език, биология, философия, практическо обучение и специлиссти за професионалните гимназии.
Ситуацията не е необичайна за тази година – през лятото на 2015-а също е имало много обявени свободни работни места в цялата Старозагорска област, включително и в община Казанлък, като това се обяснява с промени в нормативната уредба в школското образование.

Продължава да е най-голям броят на свободните позиции за специалисти със средно образование в сферата на машиностроенето. Близо 250 са свободните работни места за такива специалисти - машинни оператори, стругари, работници за сглобяване на детайли, монтажници, шлайфисти, шлосери и други професии, необходими за производствените предприятия в града. Потребността от специалисти машиностроители нараства с всеки изминал ден. Неслучайно Казанлък е първият град в България, който въведе системата за дуалното обучение. Сериозен анжгажимент към развитието и разрастването на този вид средно образование, създаващ тясна връзка между обучението и практиката в сферата на машиностроенето, заяви„Арсенал” АД.

Изключително навременна е инициативата за откриване на Технически колеж по машиностроене към Техническия университет в София, който ще подготвя бакалаври по специалности в сферата на машиностроенето. По последна информация на сайта www.zakazanlak.bg се очаква колежът да отвори врати още тази есен.