На 22 септември пред Царската чешма /Лъвовата чешма/ от 11:00 часа ще започнат честванията по случай обявяването преди 107 години Независимостта на България. В празничната програма ще се включат изпълнения на Общински младежки духов оркестър и мажоретен състав от град Троян. След търчественото слово и Тържествения водосвет за благоденствие на българския народ, отец Петко Мотев и казанлъшките свещенници ще осветят знамената на държавни и общински училища. От 12:00 ще има празничен концерт на читалищни състави.

Преди 107 години казанлъшките граждани са изразили своето отношение към този важен акт в изпратената до провъзгласения вече цар Фердинанд телеграма: ”По случай обявяването от Ваше Величество Българското отечество за независимо царство, днес град Казанлък празнува най-тържествено тоя знаменит за целия български народ ден. За тази цел се отслужи от цялото градско духовенство молебен за здравето и дългоденствието на Ваше Величество. От мое име и от името на казанлъшкото население се молим за здраве, сили и много години за преуспяването на независима България“. Това е подписано от кмета на Казанлък по това време Дечо Драгиев.

Само два дни след голямото събитие следва посрещане на цар Фердинанд в града на розите на 24 септември. Построена e арка в северната част на Казанлък – до колодрума. В нарочен плакат се описва цялата церемония по посрещането. Приветствени слова поднасят кметът Дечо Драгиев, а от духовенството – Михаил Георгиев. Букет поднася г-жа Д. Т. Христова. Цар Фердинанд е посрещнат в Шипковата къща.

На снимката: Фердинанд I, министър-председателят Александър Малинов, членове на правителството и генерали при обявяването на Независимостта на България.