Започват спасителни разкопки на Бузово кале Спасителните археологически дейности започват в местността Черковищата и късноантичната и средновековна крепост Бузово кале до село Бузовград. Те ще продължат през целия месец юни, т. г. , съобщават от Пресцентъра на Община Казанлък.


Основната задача на археолозите е частично да бъдат проучени двата антични паметника, които през годините са били обект на сериозни иманярски грабежи.
„Предвид наблюдаваното върху терена и в иманярските изкопи обаче, още сега може да се каже, че става въпрос за важен център на Второто българско царство в Крънската област, който тепърва ще изисква голям проучвателски ресурс.“, уточнява ръководителят на археологическия екип гл.ас. д-р Деян Рабовянов.
И двата обекта в землището на казанлъшкото село Бузовград, съчетани с красивата природа на местността, предполагат бъдещо развитие на туризма в района за всички българи и гости на България, които посещават Долината на тракийските владетели.
Научната работа води гл.ас. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей при БАН. Разкопките ще бъдат осъществени с финансиране от Исторически музей "Искра“ - Казанлък.