Посланикът на Япония Н. Пр. г-н Шиничи Яманака ще председателства журито на конкурса „Царица Роза 2017”. Поканата е била отправена днес от кмета на община Казанлък Галина Стоянова по време на неговото посещение в града, на което дипломатът е отговорил: „Това е много отговорна задача и чакам празника с нетърпение!“

Активните двустранни връзки между Казанлък и Япония в сферата на културния обмен датират от две десетилетия. Българският град на розите е побратимен с три японски града – Фукуяма, Хирошима и Мунаката. Всяко година избраната Царица Роза посещава Празника на розата във Фукуяма, както и участва в събития, посветени на България, в Мунаката.

Преди две години на централната градска улица „Искра” тържествено бе открита и статуя „Японката” на скулптора Доко Доков, символизираща връзката между двата народа и особено – на интереса на японците към нашата страна и към казанлъшката маслодайна роза.

Посланикът и придружаващите го лица се срещнаха и с Христо Стоянов, художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Арсенал”, който всяка година от 2001-ва досега прави незабравими концерти в Страната на изгряващото слънце. В разговорите е била отдадена почит и към на покойния Шиничи Мунемаса, близък приятел на Казанлък, съдействал за популяризирането на българската култура в Япония.

Посланик Яманака е изявил желание сътрудничеството в бъдеще да продължи да се развива и задълбочава.

Н. Пр. Шиничи Яманака завършва през 1977 г. правния факултет на Токийския университет. Същата година постъпва на работа в Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите. Бил е директор на комитета за възстановяване на образованието към министър-председателя, генерален директор на бюрото за младежта и спорта, генерален директор на секретариата на министъра, генерален директор на бюрото за основно и средно образование, заместник министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите. От 1992 г. до 1995 г. е доцент и преподавател в института за следдипломна квалификация по международна икономика и право към държавния университет в Йокохама. И в момента е председател на Управителния съвет за международно проучване на преподавателската и учебна дейност към OECD Teaching and Learning International Survey.

Н. Пр. Шиничи Яманака е посланик посланик на Япония у нас от юли 2016 г.