Добрите новини за проект „Бузлуджа“ идват една след друга. Първо при представянето му на заключителната конференция за партньорството „Култура и културно наследство“ по европейската програма „Градски дневен ред“ той е получил висока оценка, както и предложения да бъде представен в Португалия, Белгия и Германия. „Програмата не е много популярна, но предлага много възможности, включително и за финансиране чрез Структурния и Кохезионния фонд. На конференцията присъстваха експерти от Еврокомисията, ИКОМОС (Международен съвет за паметници на културата) и други подобни организации. Презентацията на Община Казанлък и особено проекта за Бузлуджа бяха приети много добре, за тях чухме само суперлативи от участниците“, заяви гл. архитект Георги Стоев. „След дълги дискусии, монументът отново е със статут на архитектурно-строителен и културен паметник“, допълни той.
„Бузлуджа“ е обект от дисонантното наследство, т.е. неговата история се възприема по различен начин в обществото. Той, заедно с района на язовир „Копринка“, Овощник с неговите минерални извори и тракийското наследство са локациите, които Община Казанлък може да развива и да ги свърже с другите обекти на културно-исторически туризъм. „Предстои да подготвим Наръчник за интегриран подход в културното наследство“, който ще бъде представен в ЕК“, сподели Веселина Димитрова, експерт в отдел „Образование и стратегическо планиране“.
Арх. Дора Иванова заяви, че последните консервации на паметника на старопланинския връх, извършени от специалисти от четири страни, са успешни и че мозайките вече не се рушат. Това е само част от амбициозния план на фондация „Проект Бузлуджа“, където смятат да отворят обекта за посетители във възможно най-близко време. На сайта на Министерството на културата има качена информация, че за възстановяването на монумента са отпуснати 388 000 лева. Предстои подписването на договор в Областната управа, с който, ако сроковете не бъдат удължени, до 15 ноември трябва да приключи - свалянето на опасните отломки и поставянето на защитно покритие, поставяне на пътеки за посетителите и проучване на покривната конструкция. Средствата за споменатите дейности са напълно достатъчни, според арх. Иванова.
Продължава обаче набирането на средства за следващата рехабилитация на обекта чрез няколко инициативи. Едната е дарителската кампания „Отключи Бузлуджа“, в която хората могат да подкрепят каузата с различни суми, според желанието и възможностите си. От 19 до 21 август ще се проведе Втори фестивал на историческия връх, в който се включват 40 изпълнители. Две са допълнителните сцени, плюс още много културни и спортни прояви. Сред участниците са и Националния музей на открито „Етъра“ и Старозагорската опера.
„Проектът „Бузлуджа“ стана възможен, благодарение на усилията и труда на много хора – доброволци, специалисти и служители в различни инстанции. За първите си 8 години от създаването си, паметникът е бил посетен от 3 милиона души. И сега много често съм там и хората ми казват, кога ще може да влезем, нека само да погледнем, особено голям е интересът на чуждестранните туристи. И сега през уикендите, горе се качват над 1000 човека. Затова сме длъжни да продължим работата си, и се радвам, че нещата се случват, макар и не толкова бърза, както ни се иска“, сподели арх. Дора Иванова.