Включване в Индикативната листа на ЮНЕСКО на осем тракийски гробници от Казанлъшката долина като сериен обект - разширение на вписаната в списъка на световното културно наследство Казанлъшка тракийска гробница, се очаква да стане официално през месец октомври. Това е обявила днес арх. Уляна Малеева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерство на културата, по време на откриване на фотоизложбата „Царският некропол на тракийския град Севтополис”. Тя е изказала благодарност към делото на д-р Георги Китов – откривател на голяма част от тракийските гробници в Казанлъшко и кръстник на Долината на тракийските царе. “Убедени сме, че със съвместните усилия на институции, местна власт и експерти ще бъде представена добре подготвена номинация и тези тракийски надгробни могили ще заемат своето заслужено място в списъка на световното културно наследство“, е изразила надежда арх. Малеева.

Тракийските гробници, представени в изложбата, са Казанлъшка тракийска гробница; Култово-погребален комплекс в надгробна могила „Оструша”; Гробница в надгробна могила „Голяма Косматка”; Гробница в надгробна могила „Шушманец”; Гробница в надгробна могила „Голяма гола могила”, т. нар. „Грифоните”; Гробница в „Малка гола могила”, т. нар. „Хелвеция”; Гробница в надгробна могила т. нар. „Голяма Арсеналка”; Гробница в надгробна могила, т. нар. „Сарафова могила” („Крън 2”); Зидан гроб в надгробна могила, т. нар. „Светицата”.

Представените девет гробници от Казанлъшката долина са сред най-добре съхранените и представителни образци на тракийската гробнична архитектура, впечатляващи съоръжения, съчетали в себе си както натрупани от векове строителни умения, така и модерни за времето си елементи и техники. Те дават най-ясна представа за многообразието в архитектурно и художествено отношение на тракийските паметници, свързани с погребалните вярвания. При изграждането им са използвани различни строителни похвати и материали, приложени са разнообразни архитектурни елементи и техники за декорация. Сред тях има примери на прецизно изпълнени помещения с четириъгълен или кръгъл план с плоско, двускатно или куполно покритие, изградени от гранитни квадри. Изключително разнообразна е архитектурната и художествената декорация, като при всяка гробница е приложен индивидуален творчески подход – използвани са колони и полуколони, пиластри, ортостати, фронтони, а в някои случаи щукатурата в интериора наподобява архитектурен ордер. Не липсват примери на скулптирани елементи и на покриване на стените с цветни фризове. Повечето от гробниците имат художествено изработени двукрили каменни врати и гробно ложе в погребалната камера. Двете камери в гробниците в могилите „Оструша” и „Голяма Косматка” са оформени изцяло в монолитни гранитни блокове, което ги прави уникални и безспорно най-впечатляващи по своята изработка, блестяща илюстрация на естетиката на ранния елинизъм в Тракия.

Фотоизложбата се реализира от Министерство на културата и Община Казанлък, със съдействието на Националната комисия за ЮНЕСКО. Исторически музей „Искра” представя и ценни експонати от своите колекции. Автори на фотографиите са: Иво Хаджимишев, инж. Стефан Папукчиев, Иво Косев, Стефан Димов.

Фотосите могат да бъдат разгледани в галерия „Средец” на Министерството на културата до 12 август т. г.