Над 500 хиляди лева допълнително в бюджета за 2020 година залага Община Казанлък за подкрепа на деца и млади семейства. Средствата са предвидени за 3-те мерки, насочени към тази категория жители, които кметът Галина Стоянова обяви при встъпването си в длъжност за своя трети мандат. Докладът за допълнителните половин милион лева е внесен за разглеждане от общинските съветници, обяви на пресконференция днес, 10 декември, кметът Стоянова. С 50% ще поевтинее храната за децата от 0 до 3-годишна възраст, които ползват Детска млечна кухня. От досегашния 1 лев на ден за храна от Кухнята, родителите ще плащат наполовина, т.е. 50 стотинки за един купон. Също с 50 %, но този път в посока нагоре, ще нараснат средствата за храна в детските ясли и градини. С тези допълнителни средства в детските заведения ще бъде осигурена още по-здравословна храна, повече свежи плодове и зеленчуци, екопродукти, приготвяне на ястията с охладени месо и риба, а не замразени. И третата мярка, която Стоянова обяви, е осигуряване на едногодишен ваучер в размер на 500 лева на млади семейства за закупуване на еднократни бебешки пелени. Родителите на новородени бебета ще могат да кандидатстват за ваучера в продължение на цялата година. Ще има обаче определени критерии, на които те трябва да отговарят – да са навършили 18 години, да имат постоянен адрес в община Казанлък, като единият от двамата трябва да има такава адресна регистрация поне от 3 години, да са си плащали здравните осигуровки, ако имат друго дете, то да посещава детска ясла или детска градина, в зависимост от възрастта му, както и да има направени всички имунизации.С трите мерки на практика се обхващат децата от 0 до 7-годишна възраст.

Процедурата по одобряване на кандидатите за ваучери ще бъде с ясни критерии и ще бъде разработена така, че да улеснява желаещите семейства откъм набавяне на необходимите документи. Изборът на фирма, която ще предоставя памперси срещу ваучерите, ще стане съгласно Закона за обществените поръчки.

Според ресорния заместник-кмет Лилия Цонкова, новото и по-разнообразно меню ще се предлага в детските заведения още от месец януари. И досега Общинското предприятие „Детска млечна кухня” е предоставяло на децата здравословна храна – само преди месец е преминал одит в предприятието и не е констатирана никаква нередност, но с допълнителното финансиране храната ще стане още по-питателна, допълни тя.

„Тези предложения са свързани с моето обещание, което дадох при встъпването ми в длъжност кмет на община Казанлък в третия ми мандат – заяви Галина Стоянова. – И няма да отстъпя от желанието си общинската политика да е обърната към децата и семействата.” По думите й, в първия мандат акцентът е бил поставен върху ремонт и обновяване на пътната инфраструктура, във втория мандат – на образованието и реновиране на учебната база, а в третия мандат – на децата и младите хора.

Таксата за един храноден в Детска млечна кухня, както и таксите в детските градини не са напълно отменени, макар и значително облекчени, защото, според Стоянова, отглеждането на децата трябва да споделена отговорност както от обществените институции – в случая Общината, така и от самите родители. По думите й, трите мерки и заложените допълнителни средства в бюджета за 2010 година показват решение в подкрепа на демографската политика на Общината.

На 10 декември, в Световния ден на човечността, кметът на община Казанлък получи и дарение от Лайънс клуб "Августа" - Стара Загора. То също е предназначено за децата - 300 комплекта конструктори с книжки, които ще бъдат предоставени на детските заведения в общината. Идеята на организацията е да се подпомагат децата в тяхното развитие и колкото се може по-малко да използват електронни игри, каза Анастасия Кидикова от старозагорския Лайънс клуб.