Кметът на община Казанлък Галина Стоянова участва в 36-ото пленарно заседание на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа в Страсбург, който се проведе от 2 до 4 април, т.г. Тя бе част от състава на българската делегация с представители на местната власт, в която участваха кметовете на Елена и Панагюрище и председателите на Общинските съвети на Созопол, Търговище и Горна Малина, съобщава общинският пресцентър.

Под мотото „Кметовете – защитници на демокрацията“ на Конгреса в Страсбург са разглеждани въпроси, свързани с ролята на местните и регионалните власти за защита социалните права на младите хора, за защита на лицата, подаващи сигнали. разглеждани са били още модели за отворено управление на регионално ниво като прозрачни процедури и комуникация, механизми за по-добър диалог и участие на граждани, както и обсъждания за приноса на Конгреса за бъдещето на Съвета на Европа.

По време на пролетната сесия на Конгреса българската делегация е имала среща с посланика на България в Страсбург Катя Тодорова.

Българското представителство в Страсбург е разпределено и в двете конгресни камари - на местните власти и на регионите. Конгресът на Съвета на Европа обединява 648 официални лица на изборни длъжности, които представляват повече от 200 000 местни и регионални власти на всичките 47 държави - членки.


Кметът на община Казанлък Галина Стоянова е представител в Камарата на местните власти, титулярен представител в Комисията по актуални въпроси и заместник–представител в Комисията по наблюдение.