Напълно обновено за първия учебен ден тази година ще посрещне своите ученици Основно училище „Д-р Петър Берон” в село Овощник. То също е ремонтирано по проекта на Община Казанлък по Оперативна програма „ Региони в растеж“, който включва цялостно обновление на училищните сгради като въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт на водопровод и канализационни инсталации, газификация и свързване с градската газоразпределителна мрежа, монтиране на ново оборудване и мерки за достъпна среда.

Освен изцяло обновената сграда, тази година учебното заведение има и нов директор – след конкурс бе избран дългогодишният преподавател по музика и ръководител на Фолклорен ансамбъл „Гъдулица” Димитър Гайдаров. При откриването на ремонтираното училище той увери, че преподавателският екип ще подкрепя стремежа на децата към знания. Една от гордостите на училището в Овощник е младият и изключително талантлив шахматист Симеон Дичев, който се състезава за Шахматен клуб "Казанлък 21" и носи за Овощник, да Казанлък и общината отличия и медали от силни регионални и национални турнири.

Новите моменти, за които ще работи директорът Гайдаров, са допълнително изучаване на английски език и хореография, а като извънкласна форма - изучаване на народно пеене и народни инструменти. Започва и инициатива за създаване на училищна библиотека.

Симеон Дичев по време на състезание

Училището в Овощник бе открито от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която подчерта, че и в град Крън, и в село Овощник през последните години е имало най-голям отлив на деца, които са се насочили към Казанлък. Кметът акцентира върху усилията на Общината да направи сградата на училището модерна, функционална, с прекрасна спортна площадка, за да може тя да не отстъпва на нито едно училище в Казанлък. „Много бих искала тази сграда да се напълни с ученици и това да бъдат вашите деца, да последват вашия пример!“, апелира Стоянова.

Със завършването на дейностите по проекта, свързан с образователната инфраструктура, до края на 2019 г. учебната база на територията на община Казанлък ще бъде изцяло обновена.