Франкофонията минава по околовръстното край Казанлък
С два побратимени френски града, с официално подписан Протокол за приятелство между Казанлък и Сент Ерблен преди 31 години, с впечатляващо представяне на града на розите в Париж и в световния „Лувър” през 2015 година, Международният ден на франкофонията се очертава днес незабележимо да се изниже край Казанлък. По „околовръстното” шосе на културната ни ангажираност.

Или иначе казано, няма следа някъде в града този ден да бъде отбелязан по някакъв начин. Не че е задължително, но светът не остава равнодушен към френската култура и на 20 март 1970 година поставя началото на международната институционална франкофония. В момента този ден се отбелязва в 70 страни по света, които представляват повече от една трета от държавите членки на ООН с над 890 млн. души население по целия свят. Над 200 милиона от тях говорят френски. България се присъединява като пълноправен член към франкофонската общност през 1993 г. по време на V франкофонска среща на върха на остров Мавриций.

Казанлък е един от пионерите в България, установил здрави културни връзки с френски град още по времето на социализма. Първото посещение на казанлъшка делегация в Сент Ерблен, водена от кмета на ХХ век Станчо Коев, е през 1984 г. Следва посещение на делегация от Сент Ерблен в Казанлък през 1986 г. и подписване на Протокол за приятелство между двете общини.

През 1996 г. се подписва Пакт за приятелско сътрудничество от кметовете Шарл Готие и Иван Гороломов, следва подписване на Споразумение за създаване на Алианс Сент Ерблен –Казанлък. През 1997 г. е Учредителното събрание на „Алианс Франсез Казанлък”. Следват поредица от размени на делегации, подписване на документи за приятелство и по времето на кмета Стефан Дамянов, интензивен обмен в сферата на младежките дейности и културата.

Връзката с Грас започва от 2004 година. През октомври 2008-а във френския град е подписан Протокол за сътрудничество между кметовете Стефан Дамянов и Жан-Пиер Лелю.

По време на Празника на розата ‘2011, на 3 юни, двамата градоначалници подписват Харта за приятелство между Казанлък и Грас. За да присъства на събитията, свързани с българо-френската връзка, в града на розите специално идва и посланикът на Френската република Н.Пр. г-н Филип Отие. На 4 юни 2011 г. той и кметът Дамянов откриват новата сграда на Културно-образователния център на „Алианс Франсез Казанлък-Сент-Ерблен”. Сградата е бул. „23 Пехотен Шипченски полк”, точно срещу Девическия манастир.

През 2012 г. по време на кмета Галина Стоянова е договорено включването на Община Казанлък в мрежата от градове, предоставящи услугата „Туристически паспорт“, предложено от делегацията от Грас.


През април 2015-а е впечатляващото представяне на Казанлък в българското посолство в Париж, а откритата в могилата „Голяма Косматка” бронзова глава на Севт III заема централно място в изложбата „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България” в "Лувър"-а и заслужено привлича световното внимание.

През всичките тези години връзките Казанлък-Грас и Казанлък-Сент Ерблен еса били поддържани, както по инициатива на общините, така и на „Алианс Франсез Казанлък”.

И въпреки тези интензивни и продължителни във времето двустранни отношения, Международният ден на франкофонията подминава Казанлък по отношение на прояви, които да привлекат интереса на гражданите. В съседна Стара Загора, едва ли само заради Френската гимназия, върви цяла една седмица на франкофонията, изпълена със стойностни културни събития – концерти, изложби, филми. В Казанлък обаче денят не е вписан дори в месечния културен афиш на Общината. Явно е време да се създаде нова традиция – извън обмена на делегации и официално подписване на протоколи за приятелство, да се намери поне един час време на 20 март за френската култура и казанлъшките й почитатели. Още повече, че 20 март от 2012 година е обявен и за Ден на щастието. Какво по-добро от това да се съчетаят, например, изпълнените с любов и нежност френски шансони с усещането за щастие. При това навръх Първа пролет.