След 20 години: Откровенията на Рувел

Когато Дечко Узунов и Теню Пиндарев слизали от „Тюлбето“, минали покрай празното място до Стара река и едновременно възкликнали: „Това място е подходящо само за хора, които се занимават с изкуство“. Години по-късно, без да знае за тези пророчески думи на двамата големи казанлъшки художници, Румен Велев – Рувел, създава частна галерия. С идеята тя да се превърне в артцентър, където творците да намерят своя естествен пристан. И така, 20 години Галерия „Рувел“ се издига на това място с единствената цел да привлича творците и да им предоставя поле за изява. От няколкото частни галерии в Казанлък тя остана единствена и продължава гостоприемно да бъде дом на художници и хора на изкуството.

Идеята за галерията се заражда още по-рано, през 1978 година. Тогава младият казанлъчанин е член на Клубния съвет на Клуба на културните дейци и завежда секцията на художниците самодейци „Иван Милев“, която наброява 70 души. Общината по онова време им предоставя общински помещения за ателиета, като на Румен Велев се пада честта да рисува в Папазовата къща, после в Стоян-Стайновата къща, след нея - в Орешковата – все забележителни места в града, свързани с богатата на събития и личности история на Казанлък. Места, които предразполагат към творческо уединение.

След 10 ноември обаче нещата коренно се променят и проблемът с базата на художниците става почти нерешим или по-скоро – всеки си го решава поединично. През 1993 година Румен Велев заминава за Кипър и точно там преосмисля своето бъдеще. Това става за пореден път в живота му, но както се казва, ще разказваме подред. И така, след Кипър той взема решение да построи своя Художествена галерия, като идеята е тя да се превърне в център за изкуство, тук художници да вдигат изложби, а творците да се събират в приятна обстановка. Дълго търси подходящо място и тъй като случайности няма, спира се точно на това място, което двамата велики казанлъчани акад. Дечко Узунов и Теню Пиндарев са харесали. Тогава мястото под „Тюлбето“, в подножието на Тракийската гробница и до самата Стара река, е пусто. На 11 юни 1994 година багерът прави първата копка, отец Георги от Куленската църква го освещава, а на 10 април 1998 година галерията е готова.

„Това бяха най-драматичните години в България – спомня си 20 години след началото Румен Велев-Рувел. – Нямаше строителни материали, обикалях цялата страна, за да намеря плочки, гранит, всеки месец цените хвърчаха нагоре.“ Но на изложбата по случай откриването на галерия „Рувел“ със свои картини участват над 40 изявени български художници – Станимир Видев, Енчо Пиронков, Вълчан Петров, Кольо Карамфилов, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Янаки Кавръков. От казанлъшката гилдия се представят Иван Радев, Румен Петков, Йордан Кърков, Теньо Тенев, Веско Радулов, Танчо Салабашев и други. Председателят на Съюза на българските художници по това време Любен Зидаров изпраща поздравителен адрес до Румен Велев.

Галерията става притегателно място за художници от града на розите и от страната. Изложби подреждат Валери Ценов, Стефан Лютов, Лиляна Петрова, Танчо Салабашев и още много автори. Тук е представена изложба с шаржове на Андрей Германов, тук празнува 80-ата си годишнина Теню Пиндарев. Още през първата година на своето съществуване в галерия „Рувел“ се открива и първият Есенен салон. От 1999 година галерията на Румен Велев се включва в Чудомировите празници, като свои платна подреждат казанлъшки художници. От 2000 година без прекъсване тук се вдига изложбата „Магията на розата“. Галерия „Рувел“ участва и в Салона на частните галерии в България.

20 години след началото галерия „Рувел“ отново изненадва почитателите на изобразителното изкуство. На 25 април от 18.00 часа ще бъде открита изложбата „Откровения“. Живопис и графика показва художникът Румен Велев на казанлъчани, за които изкуството е красивата част от живота.