С панихида в храм „Света Троица“, отслужена от казанлъшки свещеници, започна отбелязването на 144-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Пред паметната плоча в двора на църквата много казанлъчани поднесоха цветя на признателност.

Паметта на Апостола бе почетена и пред паметната плоча с образа на Дякона, поставена върху сградат, където се е намирал хан на баба Гана.

От барелефа тръгна и шествието по централния булевард „23 Пехотен Шипченски полк“ към паметника на Васил Левски в едноименния казанлъшки парк. Начело с барабанчиците на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, в редиците на шествието се присъединиха и от Регионален клуб „23 Пехотен шипченски полк“ при Национално дружество „Традиция“, още ученици от казанлъшки училища, родолюбиви граждани.


Почетен караул дадоха членове на Национално дружество „Традиция“, прозвучаха песни на децата от ДГ „Детелина“ към Министерството на отбраната и литературна композиция на възпитаниците на Гълъбина Михайлова.

Сред официалните лица бе и постоянният секретар при Министерство на отбраната Добромир Тотев. В словото си към присъстващите директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов отбеляза, че единствено Левски единодушно получава историческата оценка на всички поколения българи като герой на България. В знак на признателност към делото на Дякона са изградени общо 150 паметника – 131 са в България, а други 19 са построени от българите по света.

Общобългарски комитет „Васил Левски“ - Казанлък, подари на кмета на Община Галина Стоянова портрет на Левски, нарисуван от художника Румен Велев.

Стотици ръчно изработени свитъци със стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски" бяха раздадени от младежи на официалните лица и гражданите при възпоменателното шествие по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола днес в Казанлък. Патриотична инициатива е част от проект на СНЦ „ М.И.В“.