Автентични и съвременни нашенци "намигат" в Чудомировите празници


Изложбата „Жената, бе, жената” с женски образи, измайсторени от ръката на Димитър Чорбаджийски, е първата проява, с която започват 24-ите Чудомирови празници в Казанлък. Върху 33 пана са разположени оригинални платна на Чудомир, всички от фонда на музея, създаден в негова чест, в града на розите. Голяма част от картините не са показвани досега на публика.


Специфичният рисунък, шаржът, насмешката и съвременно обичта, с които са създавани женските образи преди повече от половин век, будят усмивка и носталгия сред днешните поколения казанлъчани. Откриването на изложбата е на 25 март – Благовещение, от 11 часа в ЛХМ „Чудомир”.Същия ден, когато преди 127 години е роден патронът на празниците Димитър Чорбаджийски, един любител фотограф от Стара Загора, ревностен почитател на високия адреналин и офроуд състезанията, ще представи 35 фотоса на съвременните нашенци. Изложбата на Жоро Хаджиев, подредена в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, е днешният прочит на обществото ни. По-голямата част от хората, запечатани в кадрите, са обикновени, отрудени българи, които въпреки очевидните трудности, в които живеят, изглеждат щастливи.

По думите на автора Жоро Хаджиев, повечето от снимките са правени в родното село на Чудомир – Турия, по време на кукерски празник. Между персонажите има и такива, които твърдят, че техните баби и дядовци са прототипи на героите на уникалния писател и художник.


Откриването на изложбата „Съвременните нашенци” е от 16 часа на 25 март във фотомузея.


От 17.30 часа внукът на Йордан Радичков – Йордан Д. Радичков, представя своите книги „Малка човешка история” и „Игра на гъски”, което отново е в къщата музей на Чудомир.


От 19 часа в НЧ „Искра 1860” е първият спектакъл от тазгодишния Комедиен хит на сезона – „Секс за първи път” от Кен Девънпорт.