40 минутна възстановка на битката, при която е ранен и загива от раните си войводата Хаджи Димитър и част от неговата чета, ще бъде кулминацията на тазгодишните чествания, посветени на 148 годишната от подвига на Хадиж Димитър и неговата чета.

Началото на възпоменателната церемония е от 11,30 часа пред паметника на Войводата на връх Бузлуджа.

120 човека, представители на регионалните клубове на Националното дружество "Традиция" ще участват във възстановката, като 70% от тях ще са в ролята на башибозуци и турски войници, а останалите 30% са четници на Хаджи Димитър, съобщи Николай Дойнов, председател на казанлъшкия клуб " 23 Пехотен Шипченски полк", което е част от националната структура на "Традиция". Самият Дойнов за 5 поредна година ще е в ролята на Хаджи Димитър.

Възстановката на Бузлуджа е направено по записките на Христо Македонски, знаменосец в четата на Хаджи Димитър и един от останалите само 4 живи негови четници при битката на Бузлуджа. Сценарият на възстановката е написан от Николай Дойнов.

Освен възстановка на последната битка на четниците под върха, представители на НД "Традиция" ще пресъздадат и картината от стихотворението на Христо Ботев, посветено на героизма на Хаджи Димитър и неговата чета "Жив е той, жив е".

В хода на възстановката ще се изоплзват над 2500 халосни патрона, а в битката участниците ще са с автентични от времето, което пресъздават костюми и оръжия, с които са си служили в турската войска и българските четници.

Сред участниците във възстановката ще е целия състав на казанлъшкото дружество " Традиция", чийто най- млад член е на 18 годиин, а най- възрастният на 77 години.

16 са казанлъшките патриоти, участници в "Традиция"

Общо 32 клуба в цялата страна включва Националното дружество, чийто членове през годината участват в 50 различни възстановки, пресъздаващи героични моменти от българската история.

Паралелно с това казанлъшките членове на "Традиция" провеждат целогодишно и уроци по родолюбие в местните училища.


Участието на казанлъшкия клуб във възстановката пред паметника на Хаджи Димитър е финансово подкрепено от групата "Експерти за Казанлък".