Националният фолклорен конкурс за хумористична песен и хумористичен танц „Златен ТрЪндафил“ е едно от двете нови събития, които са включени в тазгодишните 26-и Чудомирови празници в Казанлък. Конкурсът ще събере професионални фолклорни състави, които ще покажат богатството на българския фолклор от различни краища на страната, както и хитроумието на народния гений. До края на месец февруари е срокът за записване на кандидатите за участие в кокурса, а самият конкурс ще се проведе на 31 март 2019 година.

Второто ново събитите в програмата на празниците, посветени на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, е Национална кръгла маса по проблемите на Фолклора с участието на ръководители на художествени състави, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и Министерство на културата. Форумът е първи по рода си в Казанлък и ще привлече дейци на музикалното, певческото и танцовото фолклорно изкуство, които да обсъдят неговото настояще и бъдеще.

Още една интересна инициатива, която бе подета през 2017 година, а през 2018-а, в чест на 25-ата годишнина на Чудомировите празници отбеляза истински рекорд, е националното ученическо четене на произведения на Чудомир под мотото „Да открием Чудомир“. Миналата година близо 100 училища у нас участваха в четенето. В него се включиха и 3 български неделни училища в чужбина – от гръцките градове Ксанти, Александруполис и Орестиада, както и училищата в Аделаида - Австралия, Хатива и Тарагона - Испания, Пескара -Италия и Лондон - Англия.

Тази година ученическото четене ще бъде върху Чудомировите разкази, включени в книжката за деца „Жълтото петле“. Тя е на издателство „Абагар“ – Велико Търново, илюстрирана е с картини на Чудомир и съдържа 10 подбрани разкази за деца. Издадена със съдействието на Фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“. Включен е и аудио-видео файл с част от разказите, предназначен за деца в неравностойно положение.

Продължават традиционните национални конкурси „Малките нашенци“ - за весела детска рисунка, „Присмехулници“ - за детска хумористична творба, „Чудонемирчета“ - детски конкурс за изпълнение на хумористична творба, два уъркшопа с участие на ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ - Казанлък и други. Провежда се и Национална научна конференция, която събира водещи имена в българското литературознание и изкуствознание. Изнесените доклади се издават всяка година в сборник, досега има три издания.

Чудомировите празници се провеждат в Казанлък от 25 март до 1 април. И тази година в програмата на 26-ото издание се очаква пъстра палитра от културни събития като представяне на книги, изложби, театрални постановки, мюзикъли, концерти, с които да бъде почетена паметта на твореца Димитър Чорбаджийски – Чудомир.