За 51-ви път в Стара Загора ще се проведе Фестивалът на оперното и балетното изкуство. Половинвековното културно събитие на Старозагорската държавна опера привлича почитатели и ценители на класическата музика и от града на розите, които намират възможност да посетят спектаклите в богатата програма.

Откриването на Фестивала на оперното и балетното изкуство през 2020 година е на 27 ноември с премиерата на Старозагорската опера на „Бал с маски“ от Джузепе Верди. То ще бъде със специалното участие на звездата на Метрополитън опера- световно признатият баритон Желко Лучич.

Следващият ден, 28 ноември, освен втория спектакъл на „Бал с маски“, се предвижда и среща с оперната прима Евдокия Здравкова-Хорозова. В утвърдения фестивален формат „Среща с автограф” Светлана Димитрова ще представи богатата творческа биография на именитото българско сопрано, илюстрирана с многобройни отзиви на уважавани музикални критици и видеофрагменти с участието на Евдокия Здравкова-Хорозова.

На 29 ноември, в неделния следобед, гостите на фестивала ще проследят две събития под знака на българското нематериално наследство, творчество и изпълнителско изкуство. Изложбата „Българката и магията на традиционните занаяти и обреди“ с куратор Ирина Дилкова и танцовият спектакъл „Песента на планетите“ по музика на Емелина Горчева.

В годината, когато се отбелязва 250 годишнината на Лудвиг ван Бетховен Вера Немирова и Соня Немирова ще споделят на 30 ноември в залата на РБ „Захарий Княжески” своите срещи с творчеството на големия немски композитор.

На 1 декември Националният оперен театър на Белград ще представи концертно операта „Норма” от Винченцо Белини. Съставът ще гостува в Стара Загора с най-добрите си солисти в изпълнението на един от образците на италианското белканто.

След ретроспекциите миналата година към началото на фестивала, свързани с неговия основател – маестро Димитър Димитров и историята на балета в Стара Загора, през 2020 г. във фокуса на вниманието е Александър Йосифов, който тази година щеше да навърши 80 години. На 3 декември в изложба съвместно с Музея за история на радиото към Софийския университет ще бъде представена многостранната му дейност.

На 4 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.

На 5 декември гостува Русенската държавна опера. Независимо от препятствията русенци намериха възможност да реализират една нова премиера на интригуващо заглавие с международен постановъчен екип. „Джани Скики“ е последна част от оперния триптих на Пучини „Мантията“ и „Сестра Анджелика“.

Финалът на фестивала ще бъде поставен от премиерата Старозагорската опера на балетния шедьовър на Пьотр Илич Чайковски „Спящата красавица“. Постановката и режисурата са дело на Андрей Босов – изпълнител и хореограф с впечатляваща кариера в Русия, САЩ и много други страни.„Спящата красавица“ е най-хубавият класически балет като музика и хореография.