Виж колко страшно е преходното!

„Файтонджии, шофьори, жени, върви войска, народ, страшна навалица, и нито един от тях не е жив. И какво е останало - нещо предметно, нещо в изкуството и поколението от тях. Виж колко страшно е преходното!...Питат ме защо съм се направил в автопортрета по-възрастен. А аз взех вече да се оглеждам - туй, дето съм направил, ще доживее ли, или няма да доживее...". Това казва в едно от последните си интервюта маестро Дечко Узунов. Един един от най-универсалните български творци на изобразителното изкуство, творил в почти всички жанрове и с почти всички техники. Роден е на днешната дата – 22 февруари, 1899 година и напуска този свят на 87-годишна възраст на 26 април 1986 г. Преминавайки през своя житейски път, той оставя в наследство богато и разнообразно творчество, което продължава да живее.

Дечко Узунов рисува живопис, графика, акварел. Известни са натюрмортите му, пейзажите, портретите, монументалната му живопис, стенописите. Негови са декори за театрални и балетни постановки, илюстрации към книги. В полезрението на Дечко Узунов влизат множество теми, които показват огромния му творчески заряд през годините и неговото развитие като художник и човек.

Дечко Узунов и Сирак Скитник в Борисовата градина

Той, заедно с двама свои колеги, рисува стенописи в казанлъшката църква „Свети Йоан Предтеча“. Прави прекрасно пано във фоайето на Хотел "Казанлък", като дар за своите съграждани, което, за съжаление, към днешна дата е закрито и не се вижда от посетителите. Рисува в "Дом на културата" в Карлово, в Старозагорската опера, в Народната опера, Народния театър, НДК и Съдебната палата в София. Илюстрира множество книги, сред които на Ангел Каралийчев, Чичо Стоян, Йордан Стубел, Атанас Душков, Емилиян Станев. Създава декорите и костюмите за някои театрални и балетни постановки в Народния театър „Иван Вазов“ в столицата.

Той е преподавател в Художествената академия в София, член на БАН, председател на Съюза на художниците, народен представител. Още съвсем млад - през 1937 г., Дечко Узунов получава сребърен диплом на Ватикана за фреските с образите на св. св. Кирил и Методий. През 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината по повод 100-годишнината от рождението на художника.

В родния му Казанлък Художествената гимназия носи името на акад. Дечко Узунов и всяка година почита по подобаващ начин своя патрон.