„Вездесъщият“ се бори за „Оскар”

„Вездесъщият” е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичен филм за 2018 година. Филмът беше излъчен от Националния съвет за кино да представлява България в престижната надпревара.

От началото на ноември в едни от най-популярните кинозали в Лос Анджелис ще се проведат кинопрожекции и събития, представящи филма и екипа му на членовете на Академията. Сред акцентите на кампанията е специална прожекция, организирана от престижното професионално издание Deadline Hollywood, която ще бъде последвана от среща на зрителите с режисьора Илиян Джевелеков и изпълнителя на главната роля Велислав Павлов.

Филмът е по сценарий на Илиян Джевелеков и Матей Константинов. Разказва за писателя и криейтив директор на рекламна агенция „Емил” – в ролята е актьорът Велислав Павлов, който се вманиачава да наблюдава всички около себе си със скрити камери. Постепенно това занимание излиза извън контрол, разкривайки не само интересни и забавни факти от живота на близките му, но и неподозирани тайни и събития.

През 2017 г. „Вездесъщият” спечели пет отличия на фестивала „Златна роза” във Варна – Голямата награда на фестивала за най-добър филм, за мъжка и женска роля, Наградата на публиката и Наградата на критиката. По време на 22-ия „София Филм Фест” получи Наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм и отличието на международната асоциация на професионалните филмови критици и журналисти ФИПРЕССИ.

Oбщо 87 филма от различни държави са претенденти да влязат в краткия списък от 9 филма, който ще бъде обявен през декември. От тях ще бъдат номинирани пет филма в категорията „Най-добър чуждоезичен филм”.